Hoppa till huvudinnehåll

Bakom varje framgångsrik krog finns en pepparbiff

En biff
Pepparbiffen är en trotjänare. En biff Bild: Yle äta

Flera restauranger i Raseborg har svårt att få verksamheten att bära sig året om. Hur ser då det vinnande konceptet ut?

Nyckelordet verkar vara mångsidighet. Krögare Oscar Holmström beskriver de många olika ben som hans restaurang Santa Fé står på.

- Vi har uteservering på sommaren, restaurang, bar, disco och lite catering. Sommaren och vintern ser helt olika ut. På sommaren har vi mycket, mycket mat. I juli kan det röra sig om 6000 á la carte-portioner.

Krögare Oscar Holmström
Oscar Holmström Krögare Oscar Holmström Bild: Yle/Monica Slotte krögare,Ekenäs,Raseborg,restauranger

Framåt hösten är det lunchserveringen som är det viktiga fundamentet på restaurangen och närmare jul blir det julfester och bokningar. Holmström konstaterar att det går åt mycket mat under helgerna, året om.

- Det sägs att Ekenäsborna inte har råd att gå ut och äta men det stämmer nog inte riktigt. Vi kan ha mellan 70 och 150 lunchgäster om dagen.

Luncherna spelar en stor roll

Utan luncherna skulle man vara tvungen att minska på personalen. Nu har man möjlighet att upprätthålla en kontinuitet inom anställningarna, berättar Holmström.

Stefan Kanerva
Robert Kanerva driver en restaurang i centrum av Karis tillsammans med sin fru. Stefan Kanerva Bild: Yle/Veronica Montén brasserie,Västnyland,Karis,restauranger

Liksom Holmström konstaterar Kariskrögaren Robert Kanerva att lunchen utgör en viktig inkomstkälla. Hans restaurang Brasserie satsar på á la carte bara under fredagar och lördagar.

- Lunchen är kanske hälften av hela omsättningen. Det brukar vara lugnare under sommaren. Men i år har vi inte haft en lugn stund.

Vi hade stängt mitt på sommaren för att få lite semester, berättar Kanerva.

Genast när vi öppnade igen var det full rulle.

Förutom Robert Kanerva själv jobbar hans fru och två anställda på restaurangen.

Dyrt med personal

Restaurangbranschen är hård i dag och kunderna räcker inte alltid till oavsett hur utbudet ser ut. Tack vare att man också har inkvartering på Motell Marine i centrum av Ekenäs så kan man överleva de tystaste månaderna.

- Det är personalkostnaderna som utgör en av de största utgifterna, säger företagare Heidi Jousmaa som driver motellet.

På en restaurang gäller det dessutom att ha en hel del personal, särskilt sommartid.

Motell Marine
Motell Marine ligger alldeles i centrum av Ekenäs. Motell Marine Bild: Yle/Veronica Montén motell marine,motell,Ekenäs,Västnyland

Vid Motell Marine arbetar kring åtta personer under vintern och på sommaren sysselsätts det dubbla. En del av dem arbetar förstås till stor del med inkvateringssidan. De tar sig an 45 rum och 125 bäddar, städar och assisterar vid frukost.

- När det gäller kundtillströmningen så har vi haft en förhållandevis jämn sommar, jämfört med tidigare år, berättar Jousmaa.

Motellet erbjuder frukost och á la carte men har ingen lunchservering eftersom lunch serveras på många andra ställen i staden.

- Vi försöker lyssna på kunderna och ta del av feedbacken och önskemål så gott vi kan. Man märker vad som går åt och vi försöker hålla jämn och hög standard på kök och råvaror, säger Jousmaa

Dyra söndagar

Det har klagats över att caféerna stänger alltför tidigt i Ekenäs. Här gäller det kanske också för kunderna att tänka om och vidga sina vyer.

- Vi serverar också kaffe. Och vi har öppet hela tiden, påpekar Jousmaa.

Oscar Holmström påminner också om att söndagar är extra kostsamma med tanke på personalkostnader.

- En söndagstimme kan kosta 40 till 50 euro per timme per person som vi har på jobb. En viss mängd människor måste då gå på restaurang för att det ska vara lönsamt.

Vilka maträtter är det då man ska ha för att locka folk?

- Pepparbiff, wienerschnitzel och räksmörgås hör till kundernas favoriter och finns alltid på menyn, säger Holmström.

Kanerva på restaurang Brasserie säger att det gäller att ha några trotjänare på menyn.

- Tanken har varit att det finns några maträtter på menyn som har hängt med i flera år: ceasarsallad, pepparbiff och chokladkaka. Vi justerar menyn tre till fyra gånger om året. På det sättet har man alltid något nytt på samma gång som man har kvar de säkra korten.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland