Hoppa till huvudinnehåll

Bara dagkirurgi blir kvar på Malmska i Jakobstad

Malmska sjukhuset i Jakobstad
Arkivbild. Malmska sjukhuset i Jakobstad Bild: Yle/Heidi Enlund malmska sjukhuset

Det är slut på höft- och knäoperationer på Malmska i Jakobstad. En stark social- och hälsovårdscentral med en del specialiteter är framtiden, säger social- och hälsovårdsdirektör Pia Vähäkangas.

I februari nästa år är det slut med operationer av höft- och knäproteser och större gynekologiska ingrepp på Malmska. Det beslöt social- och hälsovårdsnämnden i Jakobstad på onsdag.

- Det handlar förstås om att spara pengar, men också vårdreformen begränsar möjligheterna till korttidskirurgi, säger Marcus Suojoki, ordförande för social- och hälsovårdsnämnden.

All korttidskirurgi som kräver dygnet runt vård läggs ner. Kvar blir endast ingrepp som kräver dagkirurgi, så som operationer av gråstarr och ljumskbråck.

- Patienten kommer in på morgonen för ingrepp med behövlig bedövning eller sövning och åker hem senast på kvällen samma dag, säger Suojoki.

Inga uppsägningar

Operationernas antal minskas med ungefär 140 per år och inbesparingen är 1,6 miljoner euro per år. Totalt berörs 60 anställda, men ingen sägs upp.

- Vi utgår ifrån att ingen sägs upp, säger Marcus Suojoki.

Omkring 30 personer går i pension per år och personal kan även omplaceras.

Samarbeta med Vasa

Först försvann förlossningarna och nu flera operationer. Har ni möjlighet att hålla kvar dagkirurgin och rekrytera personal?

- Det är viktigt för oss att hålla kvar dagkirurgin. Det är den som merparten av befolkningen behöver, säger Suojoki.

- Vi tänker som så att vi ska samarbeta med Vasa och på så sätt trygga dagkirurgin. Om vi expanderar dagkirurgin så har vi möjlighet att serva befolkningen här på ett bättre och snabbare sätt, men planerat, säger Vähäkangas.

Är det här en utveckling eller en avveckling?

- Det är en bra fråga. Det som jag ser som en utveckling, när vi är igenom det här smärtsamma är att vi ska börja satsa på det vi ska ha kvar. Vi ska kämpa för att ha en jour här i vår nejd, och vi ska satsa på dagkirurgi där vi kan, säger Suojoki.

Pia Vähäkangas säger att Malmska och hälsovårdscentralen i framtiden ska ska ha vara en stark social- och hälsovårdscentral med en del specialiteter så som en stark rehabilitering och vård av ätstörningar.

- Jag ser ser det här som ett bra område med en bra och stark hälsovårdscentral, med dagkirurgi om världen bara ger möjligheter, säger Pia Vähäkangas.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten