Hoppa till huvudinnehåll

"Det enda jag vill är att jobba!"

Äldre persons händer.
En morfar som vill in på arbetsmarknaden igen. Det här är en berättelse om arbetslöshet. Äldre persons händer. Bild: Pixabay Händer,åldringar,pensionärer,pensionär,ålderdom,ålder,bli gammal,äldre

Jag skilde mig 2008 och blev samtidigt arbetslös och har inte lyckats komma in på arbetsmarknaden sedan dess.

Det här är en av berättelserna om arbetslöshet som har kommit in till Svenska Yle.

I slutet av 2000-talet drabbade bankkrisen i USA små, europeiska underleverantörer, även här i Österbotten. Jag borde genast ha skaffat mig en ny utbildning, men nu är det för sent. Jag var då 51 år. Nu är jag 59 år och fyller 60 nästa år.

Jag var också utanför arbetslivet under den ekonomiska depressionen på 1990-talet. I dagsläge skulle min pension landa på 900 euro före skatt.

Jag lyckades få ett sex månader långt vikariat för ett par år sedan, men förstod inte att betala mera skatt. Därför krävs jag nu på 500 euro i november och ytterligare 500 euro i kvarskatt i februari nästa år. Jag vet att det är mitt eget fel.

Det enda jag vill är att få jobba cirka fem år till så att jag kan uppnå en saklig pension.

Än så länge får jag 800 euro netto från facket, men efter ett halvt år faller jag ner till Folkpensionsanstaltens nettopeng som är 520 euro i månaden.

Jag röker inte, dricker inte och är mest inomhus för att spara pengar. Jag vill så gärna att barnbarnen skall veta, att dom har en morfar som bryr sig om dem, men min ekonomi gör det svårt att hållas flytande.

Jag saknar nog en ny partner, men det finns inga överlopps pengar att spendera på några nöjen och i kontaktannonser på nätet täcks man nog inte säga sanningen om hur svårt man har det. Frisk och kry är jag tills vidare, som tur är.

Jag har en gammal bil som skall besiktas i november. Jag behöver den varje dag, men har nog inte ha råd att besikta den.

Det enda jag vill är att få jobba cirka fem år till så att jag kan uppnå en saklig pension! Jag tar emot allt som erbjuds. Tyvärr erbjuds ingenting då företagarna hör att man snart är 60 år. Det är åldersdiskriminering på hög nivå.

Fy, säger jag. Vill så hjärtans gärna arbeta, men ingen vill ha mig.


I Finland finns för tillfället drygt 340 000 arbetslösa personer. Svenska Yle vill lyfta fram människorna bakom den här siffran och samlar in era berättelser om arbetslöshet. Det här är en av de berättelserna.