Hoppa till huvudinnehåll

Fem orsaker till att surfplattorna backar

Försäljning av pekdatorer
Försäljning av pekdatorer Bild: Yle / Nyhetsgrafiken surfplatta,pekdatorer,datorer,bärbara datorer,mobiltelefoner

Försäljningen av pekdatorer har minskat på permanent basis. Ännu i början av det här årtiondet trodde man att surfplattorna skulle ersätta både bärbara datorer och bordsdatorer.

Försäljningen av pekdatorer minskade med över en femtedel under första hälften av 2016, jämfört med samma period i fjol. Värdet är försäljningen minskade med hela 30 procent, visar statistik från Elektronikhandeln.

Analysföretaget Gartner förutspår att nedgången för surfplattorna kommer att fortsätta. Vi räknar upp fem orsaker till det minskade köpintresset.

1. Tangentbord behövs

Konsumenterna har under de senaste åren testat hur användbara pekdatorer egentligen är. Det som saknas är ett fysiskt tangentbord. Det är besvärligt att skriva på en surfplatta.

De flesta anser att det är värt mödan att köpa ett separat tangentbord. Också priset på ett sådant är för högt.

2. Nyhetens behag har försvunnit

Den första köpivern har mattats av. Under början av årtiondet var pekdatorn rentav en statuspryl som köptes åt företags ledningsgrupper och som man gärna använde i offentligheten. Nu har plattorna blivit vardagliga prylar.

3. Plattorna används allt längre och priserna sjunker

Den minskade åtgången beror också på att pekdatorerna används allt längre. Till en början köpte många kunder en ny surfplatta rentav två gånger per år, nu duger apparaten i tre år.

Att värdet på försäljningen minskar beror på att priset per enhet har sjunkit. På ett år har surfplattan blivit runt 50 euro billigare.

Olika mobila apparater.
Olika mobila apparater. Bild: Yle / Nyhetsgrafiken mobila apparater,surfplatta,pekdatorer

4. Prestandan begränsar användningsmöjligheterna

Konsumenterna har märkt att surfplattorna inte når upp till bärbara datorers prestationsförmåga. Ska man arbeta eller studera behövs mera minne och en kraftigare processor. Också skärmen är liten jämfört med de flesta datorer.

5. Mobilerna utvecklas

Surfplattan stampar på stället som teknisk pryl. De spännande nya egenskaperna lyser med sin frånvaro. Samtidigt får mobilerna större skärm och blir tunnare.

Ursprunglig artikel av Jyrki Hara - Tablettien myynti tyssäsi – Näistä syistä digipäätteiden kuninkaaksi povattu laite jäi leluksi

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes