Hoppa till huvudinnehåll

Minister försvarar utbildningsspar: "Vi kan svara upp mot framtidens behov"

Sanni Grahn-Laasonen tänker inte gå på hockey på torsdag.
Sanni Grahn-Laasonen tänker inte gå på hockey på torsdag. Bild: All Over Press Sanni Grahn-Laasonen

Remissdebatten om budgetförslaget fortsatte idag med en diskussion om utbildningsresurserna. Oppositionen ifrågasätter beslutet att skära i andra stadiets yrkesutbildning. Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) försvarar sparåtgärderna.

- Reformen har förberetts i nära samarbete med fältet, och jag vågar påstå att det finns ett starkt stöd för innehållet i den. Det är självklart att alla inte kan vara överens om detaljerna. Vi eftersträvar ändå en helhet som för yrkesutbildningen framåt och som ger oss möjligheter svara upp mot framtidens behov, det strama ekonomiska läget till trots, säger Grahn-Laasonen.

Jag vågar påstå att det finns ett starkt stöd för innehållet i reformen.

Som en konkret åtgärd lyfter undervisningsministern fram behovet av att rensa i antalet yrkesexamina.

- I dagens läge måste studerandena välja mellan cirka 350 olika examina. Utbildningsprogrammen har blivit allt för snäva med tanke på framtidens behov. I samband med reformen av yrkesutbildningen kommer att vi att halvera antalet examina, och göra dem bredare till innehållet.

Paavo Arhinmäki
Hur går det för pedagogiken, undrar Paavo Arhinmäki. Paavo Arhinmäki Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Paavo Arhinmäki

190 miljoner kommer att sparas

Inom oppositionen köper man inte undervisningsministerns argument. Att vifta bort en nedskärning på 190 miljoner euro går inte för sig anser Paavo Arhinmäki:

- Ministern talar om att förnya utbildningen och att förstärka pedagogiken. Men hur stärks pedagogiken om man samtidigt skär i utbildningen med 190 miljoner, med påföljden att närundervisningen minskar och distansundervisningen ökar?

Kristdemokraternas partiordförande Sari Essayah förundrar sig över tågordningen i yrkesskolereformen. Hon uppmanar regeringen att vänta med sparåtgärderna till 2018, då reformen av andra stadiets yrkesutbildning blir färdig.

- Det uppstår en konstig situation när man tar bort pengarna innan man ändrat på lagstiftningen. Kunde man inte tänka om i fråga om yrkesutbildningen?

Kunde man inte tänka om i fråga om yrkesutbildningen?

Grahn-Laasonen medger att tågordningen är utmanande för yrkesutbildningens del. Utbildningsinrättningarna ska ändå ges möjlighet att anpassa sig till den kommande reformen redan under 2017, intygar hon.

- Jag håller med om att tidtabellen är utmanande. Sparåtgärderna träder i kraft nästa år, medan själva reformen kan träda i kraft först i början av 2008. Vi strävar ändå efter att ge dem som ordnar utbildningen möjlighet att reagera i enlighet med de stora linjerna i reformen.

Ordförande för kristdemokraterna Sari Essayah
Ge yrkesskolorna tid, uppmanar Sari Essayah. Ordförande för kristdemokraterna Sari Essayah Bild: Mikael Crawford/Yle sari essayah

Sparåtgärderna inget nytt påfund

Reformen av yrkesutbildningen är inget nytt påfund. Nedskärningarna fanns också på bordet i den förra regeringen där bland annat SDP medverkade, påminner Grahn-Laasonen.

- Vi kan också blicka tillbaka på tidigare undervisningsministrars perioder, och fundera på vad som gjordes eller lämnades ogjort, sade ministern.

Grahn-Laasonens pik fick tidigare undervisningsministern Jukka Gustafsson (SDP) att ta till orda:

- Det finns ett drag hos undervisningsministern som jag inte gillar. Ni kritiserar era föregångare utan att bygga under era argument, sade Gustafsson.

Ministern kritiserar sina föregångare utan att bygga under sina argument.

Gustafsson fick flankstöd av partipordförande Antti Rinne:

- Vi borde börja med att genomföra strukturreformen. Det leder till inbesparingar. Ni vill göra en 190 miljoner euros nedskärning, vilket kommer att leda till att 17 600 utbildningsplatser försvinner från yrkesutbildningen, sade Rinne.

Antti Rinne i riksdagen den 1 juli 2016
Börja med att reformera strukturerna, uppmanar Antti Rinne. Antti Rinne i riksdagen den 1 juli 2016 Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen riksdagen,politik,Antti Rinne,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP)

Tuomo Puumala (C) påminner om att Antti Rinne själv flaggat för besparingar på 270 miljoner euro inom yrkesutbildningen, en summa som överstiger de sparmål som regeringen nu ställer fram.

- Ni är en god och mycket intelligent man, och ni vet att det inte finns nedskärningar som trollar bort 270 miljoner utan att det påverkar personalmängden eller antalet studieplatser, sade Puumala till Rinne.

Remissdebatten om budgeten förs under hela den innverande veckan. Budgeten slås slutligen fast av riksdagen i december.