Hoppa till huvudinnehåll

Minst fyra hälsovårdare dödades i ny flygattack mot klinik i Syrien

Några av lastbilarna i hjälpkonvojen efter flygräden i Urum al-Kubra.
Kliniken i byn Khan Tyman ligger nära staden Urum al-Kubrah där en biståndskonvoj bombades i måndags Några av lastbilarna i hjälpkonvojen efter flygräden i Urum al-Kubra. Bild: EPA/SYRIA CIVIL DEFENSE / flygattack,Syrien,hjälpverksamhet,Urum al-Kubra

Flera hälsovårdare har dödats i norra Syrien då en klinik bombades nära staden Aleppo i går kväll.

Åtminstone fyra hälsovårdare dödades och en sjuksköterska skadades kritiskt. Dessutom dödades minst nio islamistrebeller som arbetade vid kliniken.

Alla offer befann sig i två ambulanser som skulle hämta patienter från kliniken i den rebellkontrollerade byn Khan Tyman.sydväst om Aleppo.

Kliniken totalförstördes i attacken som var den senaste i en lång rad av flygräder mot sjukhus och kliniker i norra Syrien.

Offer begravdes under rasmassor

Hälsovårdarna arbetade för den internationella biståndsorganisationen UOSSM, som drev kliniken i den sönderbombade byggnaden.

- Byggnaden har tre våningar, inklusive källarvåningen. Alla tre våningar kollapsade och totalförstördes på grund av intensivt bombardemang. Vi vet inte exakt hur många som dödades, säger Amhed Dbais som leder UOSSM:s kliniker i området.

Antalet dödsoffer befaras ännu stiga eftersom flera offer begravdes under rasmassor.

Det var antingen ryska eller syriska flygplan som utförde attacken, enligt lokala aktivister.

UOSSM:s chef i Frankrike fördömer också den "oacceptabla attacken" mot kliniken och dess hälsovårdare.

- Att medvetet angripa humanitära arbetare och hälsovårdspersonal är ett klart brott mot internationell lag, säger doktor Ziad Alissa som leder den franska grenen UOSSM.

Kliniken nära ort där biståndskonvoj bombades

Den Internationella unionen för hälsovård och biståndsorganisationer (UOSSM) som har sitt högkvarter i Paris, är aktiv i många länder och områden, bland dem rebellkontrollerade städer i norra Syrien.

Den bombade byn Khan Tyman ligger nära staden Urum al-Kubrah där ett tjugotal biståndsarbetare och civila dödades i måndags då en biståndskonvoj och en klinik bombades.

- Vi vädjar till det internationella samfundet om att snabbt sätta stoppa för dessa illdåd, kräver UOSSM-chefen Ziad Alissa.

Attacken mot konvojen i förrgår har väckt skarpa protester, särskilt i FN som utreder om det var frågan om ett krigsbrott.

Läs också