Hoppa till huvudinnehåll

Nu räcker det! Demonstration mot rasism ordnas i Helsingfors

Blommor och ljus placeras vid platsen där offret misshandlades.
Medborgare samlades den 18 september vid järnvägsstation i Helsingfors Blommor och ljus placeras vid platsen där offret misshandlades. Bild: Yle / Thomas von Boguslawski misshandel,brott mot liv,Helsingfors,Helsingfors centralstation

En demonstration mot rasism och fascism ordnas på lördagen i Helsingfors. Manifestationen har devisen Nu räcker det! Peli poikki!, och arrangeras som reaktion på dödsmisshandeln vid Järnvägsstationen i Helsingfors för drygt en vecka sedan.

I sitt upprop på Facebook säger gruppen att tystnadens kultur har fått råda i Finland de senaste åren.

- Vi uppmanar nu var och en att bryta tystnaden och visa att det inte finns utrymme för fascism och rasism i vårt samhälle. Vi bjuder in alla för att tillsammans ta ställning mot nazisternas våld så att ingen längre behöver vara rädd, säger arrangörerna.

Varje individ bör våga stå upp mot rasism, heter det vidare i uppropet på Facebook. Man kräver också att politiker och myndigheter förhåller sig med yttersta allvar till rasism och det våld rasismen föder.

- Vi kräver konkreta åtgärder. Redan nu är det möjligt att inom lagens ramar ingripa mot rasism.

Demonstrationen ordnas på lördagen den 24 september klockan 12 på Medborgartorget i Helsingfors, och protestmarschen går till Senatstorget.

Arrangörerna säger att de är en politiskt obunden grupp som består av privatpersoner, samhällsaktivister, föreningsfolk, journalister och företagare.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen

  Ägaren skötte hela gården ensam i ett år.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötdjur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes