Hoppa till huvudinnehåll

Ny dataläcka - denna gång från Bahamas

Bahamas båthamn
Bahamas Bahamas båthamn Bild: EPA Bahamas,skatteparadis

En ny dokumentläcka avslöjar hur internationella politiker och andra personer har kopplingar till skatteparadis. I detta konkreta fall, Bahamas. Det kändaste namnet i den nya läckan är den tidigare EU-kommissionären Neelie Kroes från Holland. En del nya finska namn finns också med.

Det är den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung som har fått tillgång till den nya dokumentläckan. Panamadokumenten från i våras sipprade likaså ut via samma tidning. Tyskarna har i sin tur delat materialet med den internationella organisationen för grävande journalister ICIJ och dess samarbetspartners.

På Yle har MOT och Spotlight samt nyhetsorganisationen varit med och granskat materialet som härrör sig från handelsregistret på Bahamas. Den nya läckan är inte lika omfattande och detaljerad som Panamadokumenten, men inbegriper ändå 175 000 bolag från 1990 och fram till i dag.

EU-höjdare involverad

Det mest anmärkningsvärda namnet i Bahamasläckan är den tidigare EU-kommissionären Neelie Kroes från Holland.

Under en stor del av sin tid som kommissionär mellan 2004-2014 var hon också registrerad som direktör för ett bolag med säte på Bahamas. Kroes borde enligt EU:s regelverk ha rapporterat om kopplingen till skatteparadiset, men underlät att göra det. (Se separat artikel)

neelie kroes
Neelie Kroes neelie kroes Bild: EPA Neelie Kroes

Kleptokrater

Bahamas har under åren varit aktuellt flera gånger när det handlar om politiker och diktatorer som har försökt gömma sina pengar. Chiles tidigare diktator Augusto Pinochet utnyttjade sin son för att dölja miljonbelopp på Bahamas. Dessutom ägde diktatorn själv ett bolag där.

I samband med Panamadokumenten visade det sig att Argentinas president Mauricio Macri i över 10 års tid hade kopplingar till ett bolag på Bahamas. En talesman för den argentinska presidenten säger till ICIJ att Macri lät bli att rapportera om sina intressen i skatteparadisbolaget eftersom han inte ägde aktier i det.

Ministrar

Även Storbritanniens tidigare premiärminister David Cameron tvingades tidigare i år medge att han drog ekonomisk nytta av den investeringsfond som hans far ägde på Bahamas. Upplägget för fonden var sådant att den inte betalade skatter i Storbritannien.

Storbritanniens premiärminister David Cameron på kärnsäkerhetskonferensen i Washington 1.4.2016
David Cameron Storbritanniens premiärminister David Cameron på kärnsäkerhetskonferensen i Washington 1.4.2016 Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS David Cameron,Storbritannien,premiärminister

Bland de nya namn på politiker som dyker upp i Bahamasdokumenten märks Colombias tidigare minister för gruvdrift Carlos Caballero Argáez. Han var också ansvarig för energifrågor och fungerade bland annat som direktör för ett bolag vid namn Norway Inc. som var registrerat på Bahamas mellan 1990-2015. Enligt Argáez valdes Bahamas av "skatteskäl" på anmodan av hans advokat.

Finska namn

Ett tjugotal finska namn dyker upp i de nya dokumenten. Det handlar mest om affärsmän och direktörer från olika delar av landet. Det framgår inte nödvändigtvis vilken roll de här personerna har haft i skatteparadisbolaget.

Spotlight/Yle publicerar de namn som är av samhälleligt intresse och vars aktivitet i skatteparadisen kan bestyrkas.

Årets företagare

Ett av bolagen i Bahamasdokumenten är Loipart. Från de läckta dokumenten ser man att Jukka Lehtinen i juni 2005 utnämndes till ordförande och direktör i Loipart Bahamas Ltd. Outi Rantanen blev i samma veva bolagets direktör och finansansvarig. I Bahamasbolaget fanns dessutom tre andra direktörer från Loipart Oy i Finland.

Tingsrätten i Satakunta dömde år 2014 Lehtinen och Rantanen till långa fängelsestraff för grovt skattebedrägeri. De fick båda ovillkorliga domar på tre år och fem månader. Enligt åklagaren hade de underlåtit att betala skatter för 1,3 miljoner euro.

Både Lehtinen och Rantanen överklagade sina domar till Vasa hovrätt. I den högre instansen ändrade de båda strategi och erkände brotten i hopp om lägre fängelsestraff. Lehtinens ovillkorliga dom sänktes till två år och sex månader, medan Rantanen ändrades till en villkorlig dom.

Till Lehtinens hårda dom bidrog att han från tidigare hade dömts för både skatte- och redovisningsbrott.

Jukka Lehtinen hade år 2000 valts till årets företagare i Eura.

Vill inte kommentera

Mitti Storckovius är strategichef för Diakonianstalten. I oktober 2014 utnämndes hon till direktör för bolaget STK Systems Ltd på Bahamas. Enligt Bahamasdokumenten har hon likaså kopplingar till Codexe Ltd; hon blev sekreterare för bolaget 2011. I Finland finns ett konsultbolag med namnet Codex Oy, vars finländska chef också är direktör för bolaget på Bahamas.

Storckovius är styrelsemedlem både i Alma Media samt Stiftelsen Rinnehemmet. Alma hör till vårt lands stora mediekoncerner och publicerar bland andra Aamulehti, Kauppalehti, Talouselämä och Iltalehti.

Stiftelsen Rinnehemmet producerar social- och hälsovård och undervisningstjänster särskilt för personer med utvecklingsstörning.

båtar i Bahamas
Bahamas båtar i Bahamas Bild: EPA Bahamas,skatteparadis

Tidigare har Mitti Storckovius varit anställd som bland annat Nokias miljödirektör och innehaft olika uppgifter inom Microsoft.

Storckovius ville inte närmare kommentera sitt skatteparadisbolag åt Yle.

- Det handlar om ett litet bolag, vars angelägenheter inte är en offentlig sak. Jag vill inte kommentera frågan på något sätt. Det rör sig om ett bolag som har registrerats i helt normal ordning, säger Storckovius till Yle.

Sjöfart

Två finländare verksamma inom sjöfartsbranschen förekommer också i materialet. Hans Jonasson och Janne Aho är listade som direktörer för det år 2009 grundade företaget Global Crew Manning.

Både Jonasson och Aho har långa karriärer inom sjöfart. Jonasson sitter med i styrelsen för det estniska företaget Nordic Jetline, som bland annat driver förbindelsebåtar och färjetrafik i Finland under namnet Nordic Coast Line. Aho är för övrigt tidigare styrelsemedlem i samma bolag.

Nordic Coast Line sköter färjetrafiken bland annat i Kietävälä på Saimen samt i skärgården i Pargas, Sibbo, Borgå och Åland.

Internationell bemanning

Yle har inte fått tag på Jonasson, men hans talesperson Oskar Berndtsson bekräftar ändå företagets existens.

- Företaget idkar internationell bemanning. Det står som arbetsgivarbolag för fartyg som opererar under internationell flagg, säger han.

Jonasson och Aho är också grundare till personaluthyrningsföretaget Euro Work. Med i styrelsen för Bahamasbolaget Global Crew Manning sitter också två tyskar; en nuvarande och en tidigare direktör på det tyska rederiet FRS. Rederiet i fråga är delägare i Nordic Jetline och den ene av tyskarna sitter med i företagets styrelse.

”Inte något underligt”

Enligt Berntsson har bolaget på Bahamas inga kopplingar till Nordic Jetline eller Euro Work.

- Det här bolaget har inget att göra med verksamheten i Finland. Det är ett arbetsgivarbolag för internationell bemanning som vi idkar i samarbete med tyskar, säger han.

Att företaget är grundat på Bahamas ser Berntsson som naturligt.

- Bahamas är ett mycket vanligt shippingland för internationell bemanning. Det är inte något underligt med den saken.

Janne Aho uppger till Yle att han i våras har sålt sin andel i alla bolag.

Mossack Fonsecas byggnad i Panama City 2016.
Mossack Fonsecas huvudkontor i Panama City Mossack Fonsecas byggnad i Panama City 2016. Bild: Mathieu Tourliere, Revista Proceso Mossack Fonseca,Panama,Panamadokumenten,skatteparadis

Nordea

Bahamasdokumenten avslöjar 539 så kallade registrerade agenter, som hjälper sina kunder att grunda bolag i skatteparadis. Man kan säga att de är mellanhänder som sköter kontakten till myndigheterna på Bahamas och sina egna kunder.

En av de allra viktigaste agenterna är Mossack Fonseca, juristfirman i Panama som exponerades i samband med publiceringen av Panamadokumenten i april. Då visade det sig att bankkoncernen Nordea med juristfirmans hjälp hade bildat hundratals skatteparadisbolag världen över.

Nordeas namn dyker upp också i Bahamasdokumenten. I den färska läckan finns 50 dokument som anknyter till Nordea. Mest rör det sig om Nordeas lånearrangemang med rederier.

Åtminstone Nordeas enheter i Danmark och Polen har beviljat lån. Rederierna registrerar ofta sina fartyg i länder med förmånliga skattearrangemang, så kallade bekvämlighetsflaggländer.

Ytterligare skribent: Jyri Hänninen

Läs mera:

EU-kommissionär i skatteparadis

Samtidigt som holländskan Neelie Kroes var konkurrenskommissionär för EU var hon direktör för ett skatteparadisbolag på Bahamas. Det här framkommer i dokument som den internationella journalistorganisationen ICIJ har tagit del av med sina samarbetspartners, bland dem Yle.