Hoppa till huvudinnehåll

Nya federala åtal mot misstänkt New York-bombare - pappan varnade FBI redan år 2014

Utredare samlar in bevismaterial efter explosionen i New York den 18 september.
31 människor skadades lindrigt i bombexplosionen i Chelsea på Manhattan. Alla skadade har redan lämnat sjukhuset Utredare samlar in bevismaterial efter explosionen i New York den 18 september. Bild: EPA/JUSTIN LANE New York,USA,bomber

Den 28 årige man som misstänks för bombdåden i New York och New Jersey har nu även delgivits federala åtal i de två berörda delstaterna.

Ahmad Khan Rahami åtalas för användning av massförstörelsevapen, bombning på en offentlig plats, förstörelse av egendom och användning av en destruktiv anordning.

Han har tidigare åtalats för fem mordförsök och vapenbrott i samband med en eldstrid då han greps i måndags.

Rahami skottskadades och hans tillstånd beskrivs som kritiskt men stabilt. Även två poliser skadades i skottväxlingen.

Ahmad Khan Rahami åtalas bland annat för mordförsök på poliser och användning av massförstörelsevapen
Ahmad Khan Rahami åtalas bland annat för mordförsök på poliser och användning av massförstörelsevapen Ahmad Khan Rahami åtalas bland annat för mordförsök på poliser och användning av massförstörelsevapen Bild: EPA/UNION COUNTY PROSECUTOR'S OFFICE Ahmad Khan Rahami,USA,New York

Fingeravtryck på bomb

Enligt det federala åtalet har man funnit bomber i den misstänktes hemstad Elizabeth i New Jersey.

Man fann också hans fingeravtryck på en sprängladdning som oskadliggjordes i New York.

Övervakningskameror visar att Rahami var på plats i stadsdelen Chelsea och att han köpte ingredienser till bomberna på nätet i somras, enligt åtalsskriften.

Pappan anmälde för terrorism

Rahamis pappa säger i tidningen New York Times att han år 2014 varnade FBI om att hans son utgjorde en fara och att han var en terrorist.

- För två år sedan gick jag till FBI eftersom min son klarade sig verkligt dåligt, ok? sade fadern Mohamma Rahami i intervjun.

- De kollade i nästan två månader, de säger att han är ok och ren, han är inte terrorist.

- Jag svarade ok.

- Nu säger de att han är terrorist och jag säger ok, tillade Mohammad Rahami som äger en liten hönsrestaurang i New Jersey.

Den federala polisen FBI medger nu att man aldrig ens förhörde Rahami. Totalt 31 personer skadades i attacken i Chelsea på Manhattan i lördags.