Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomsarbetslösheten minskar i huvudstadsregionen

Unga som söker arbete.
Antalet unga arbetslösa är lite mindre nu än för ett år sedan. Unga som söker arbete. Bild: Yle ungdomsarbetslöshet

Arbetslösheten bland unga har minskat i huvudstadsregionen. Minskningen är blygsam, två procent jämfört med i fjol, men kan ses som ett tecken på att vi går mot ljusare tider.

Arbetslösheten i stort har vuxit med nästan 2 procent i huvudstadsregionen. Det finns ändå många positiva tecken i luften: fler lediga jobb och färre arbetslösa unga. Det här tyder på bättre ekonomiska tider, förutspår forskare.

- Läget i huvudstadsregionen ser hoppfullt ut. Om man tittar på siffrorna från augusti så är mängden nya ledig arbetsplatser iögonfallande, säger Santtu Sundvall forskare vid NTM-centralen i Nyland.


En annan sak man kan lyfta fram är att arbetslösheten bland unga har minskat de senaste månaderna. Oftast brukar en förändring i ungdomsarbetslösheten tyda på att ekonomin håller på att återhämta sig.
― Santtu Sundvall, forskare

Det verkar finnas speciellt mycket lediga jobb inom försäljning. Omkring hälften av alla lediga jobb i huvudstadsregionen är försäljningsjobb.

- Det kräver ytterligare forskning för att få reda på vad siffran består av. Men om man bortser försäljningsjobben har mängden lediga jobb ändå vuxit med 30 procent i huvudstadsregionen, säger Sundvall.

Vad beror det på att det finns mera lediga jobb just nu?

- Eftersom konjunkturerna för till fället är gynnsamma i huvudstadsregionen kan jag tänka mig att företagen vill rekrytera nytt folk. Speciellt i huvudstadsregionen har behovet av byggarbetare vuxit. Det byggs så mycket just nu så behovet på arbetskraft inom byggbranschen kommer fortsätta växa, tippar Sundvall.

VandaHelsingforsEsboKyrkslättGrankulla
Arbetslöshetsprocent: 12,4 %Arbetslöshetsprocent: 13 %Arbetslöshetsprocent: 10,8 %Arbetslöshetsprocent: 10,7 %Arbetslöshetsprocent: 8,2 %
Arbetslösa: 13930Arbetslösa: 43373Arbetslösa: 14968Arbetslösa: 2074Arbetslösa: 352
Långtidsarbetslösa: 5241Långtidsarbetslösa: 18711Långtidsarbetslösa: 6380Långtidsarbetslösa: 970Långtidsarbetslösa: 143

Arbetslösheten bland unga har minskat

Förutom att det verkar finnas jobb i huvudstadsregionen så lyfter Sundvall upp en annan sak som pekar på att ekonomin skulle vara på väg mot ett bättre håll.

- Arbetslösheten bland unga har minskat de senaste månaderna. För tillfället är det frågan om en blygsam minskning på 2 procentenheter om man jämför med samma tid i fjol. Men oftast brukar en förändring i ungdomsarbetslösheten tyda på att ekonomin håller på att återhämta sig.

I Esbo fanns det 6500 långtidsarbetslösa i slutet av augusti. I Vanda fanns det 5300. Att ökningen har varit större i Esbo än i Vanda är överraskande. Vanda brukar vara det mest problematiska området i Nyland när det kommer till sysselsättning.― Santtu Sundvall, forskare

Trots att arbetslösheten bland unga har minskat har arbetslösheten totalt ökat i huvudstadsregionen. Det här är ändå inget som oroar Sundvall.

- Visserligen har arbetslösheten i huvudstadsregionen vuxit med 1,6 procent. Men det här är ingenting om man tänker på att siffran har kunnat växa med till och med 20 procent i månaden. Vi är hela tiden på väg mot ett bättre håll.

Nokias huvudkontor i Kägeludden i Esbo
Många som nu är långtidsarbetslösa i Esbo och Kyrkslätt är tidigare Nokia-anställda. Nokias huvudkontor i Kägeludden i Esbo Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen huvudkontor

Långtidsarbetslösheten växer för varje månad

Trots att huvudstadsregionen har tagit ett par stapplande steg mot bättre ekonomiska tider finns det ett orosmoln på himlen, nämligen långtidsarbetslösheten.

- Antalet långtidsarbetslösa växer för varje månad. Det håller på bildas en grupp människor vars arbetslöshet bara drar ut på tiden, säger Sundvall.

Både i Esbo och i Kyrkslätt finns det långtidsarbetslösa som tidigare fått sparken från Nokia. Det är bland annat applikationsutvecklare, experter inom IT-sektorn och inom marknadsföring. Nu ser det ut som om långtidsarbetslösheten bland de här människorna växer.― Santtu Sundvall, forskare

- I Esbo fanns det 6500 långtidsarbetslösa i slutet av augusti. I Vanda fanns det 5300. Att ökningen har varit större i Esbo än i Vanda är överraskande. Vanda brukar vara det mest problematiska området i Nyland när det kommer till sysselsättning.

Forskare efterlyser mer arbetskraftsutbildningar

Långtidsarbetslösheten växer kraftigast i Helsingfors. Det finns 1000 långtidsarbetslösa fler än samma tid i fjol. Om man tittar på arbetslösheten i Esbo och Kyrkslätt ser man fortfarande efterverkningarna av teknologijättarna Nokias och Ericssons samarbetsförhandlingar.

- Både i Esbo och i Kyrkslätt finns det långtidsarbetslösa som tidigare fått sparken från Nokia. Det är bland annat applikationsutvecklare, experter inom IT-sektorn och inom marknadsföring. Nu ser det ut som om långtidsarbetslösheten bland de här människorna växer.

Enligt Sundvall borde TE-byrån satsa mer på arbetskraftsutbildningar för arbetslösa som tidigare jobbat inom branscher som genomgår stora strukturella förändringar som t.ex. IT-sektorn.

Läs mera:

"Arbetslösheten gjorde mig bostadslös”

Jag bodde ett tag i en kolonistuga eftersom jag måste sälja min bostad då jag blev arbetslös, berättar en person som delar med sig av sin arbetslöshetsberättelse.

Läs också