Hoppa till huvudinnehåll

Flera knivhuggningar i Åbo

Väggbonad, snodd och tofs - tre inredningsdetaljer i garn

Mjuka element i inredningen höjer mysfaktorn rejält. Här kommer lite tips för den som inte vill virka eller sticka men ändå vill haka på den heta trenden med garn i inredningen. Det här gör du snabbt på en kväll.

Snodd

En snodd kan göras av många olika slags garner i olika tjocklekar och på så sätt användas som band, rep, presentsnöre, gardinhållare, bälte, väskrem, påssnöre eller vad du vill.

Klipp till en garnbit som är minst fyra gånger så lång som den snodd du slutgiltigt vill ha. Vik garnbiten dubbelt och fäst mitten någonstans där den hålls fast, t ex på ett dörrhandtag eller någon krok.

Dra ut tråden så att den hålls rak och spänd och börja nu rulla det dubbla garnet mellan tumme och pekfinger. Tvinna på detta sätt garnet så att det blir riktigt spänt. Håll hela tiden i trådarna med den hand du tvinnar med. Om du tappar greppet får du börja om.

Lägg sedan ditt lediga pekfinger mitt på det tvinnade garnet och för samman ändorna. Ta bort pekfingret och låt garnet snurra sig runt sig själv.

Dra några gånger med den lediga handen på snodden så att eventuella konstigheter rätar ut sig. Ta loss den ända som sitter fast i kroken och gör en knut som samlar trådändorna. Snodden är klar att användas.

Snodd och tofs gjorda av växtfärgat garn.
Snodd och tofs av växtfärgat garn. Snodd och tofs gjorda av växtfärgat garn. Bild: Yle/Lee Esselström tofsar,Strömsö (tv-program),handarbeten (produkt)

Tofs

En tofs kan göras på många olika sätt och kan användas som dekoration till gardinen, bältesändorna, på väskan, på mössan eller var du vill.

Jag gör tofsen genom att snurra garnet runt handen så tjock som jag vill ha den. Ta sedan försiktigt loss garnet och stick in en garnbit eller en tvinnad snodd genom cirkeln och knyt om ordentligt runt garnen i toppen. Kläm ihop garncirkeln och knyt ett nytt garn 2-3 cm från toppen (den första knuten).

Klipp upp garnerna i motsatt ända. Frisera tofsen så att den blir jämn och snygg. Häng eller fäst den var du vill.

Väggbonad med hängande garntrådar från en kvist.
Väggbonad av växtfärgade garner. Väggbonad med hängande garntrådar från en kvist. Bild: Yle/Lee Esselström garn,Strömsö (tv-program),handarbeten (produkt)

Väggbonad

Garn är vackra i sig och speciellt egenhändigt växtfärgat garn förtjänar att lyftas fram och njutas av. Här har jag klippt garnet i långa längder, mer än dubbelt så långa som jag vill att de sedan ska vara. 15-20 st av samma nyans.

Lägg dem alla i en hög och ta sedan i mitt på och lägg öglan runt en träpinne och dra igenom garnen genom öglan. Gör likadant med olika färgnyanser och knyt dem i önskad ordning runt pinnen.

Sedan kan man klippa fransarna jämna eller forma dem som en vimpel eller på något annat intressant sätt. Gör en garnsnodd (se instruktioner här ovan) och knyt fast den i träpinnen för upphängning. Jag gjorde ytterligare en liten fläta med två av färgerna och sammanlagt 6 trådändar som blir en liten fin detalj förenande två nyanser med varandra.

Olika inredningsdetaljer gjorda av växtfärgade garner.
Enkla inredningsdetaljer gjorda av garn. Olika inredningsdetaljer gjorda av växtfärgade garner. Bild: Yle/Lee Esselström garn,inredning (verksamhet),Strömsö (tv-program)

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

    Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

    Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

  • Odla själv så vet du vad du äter

    Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

    Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

  • Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid