Hoppa till huvudinnehåll

Vården i Karleby behöver sju miljoner till

Brandbackens servicecenter
Arkivbild. Brandbackens servicecenter Bild: Yle/ Alexandra Karlsson service center

Karleby kommer att överskrida kostnaderna inom social- och hälsovården med kring sju miljoner. Men nämnden vill se en mer detaljerad beredning före man beviljar tilläggsanslag.

Den ekonomiska delårsrapporten togs upp på social- och hälosvårdsnämdens möte på onsdag kväll. Enligt den överskrids nettokostnaderna i år med 7,3 miljoner euro.

Bland orsakerna till överskridningen finns bland annat ökade utgifter för socialarbetet, ökade personalkostnader inom äldreomsorgen, ökade utgifter för hemvården och ökade utgifter för skyddshemmen.

Kostnaderna har också vuxit i och med en mer flitig användning av köptjänster. Där har norovirusepidemin som härjade i somras bidragit starkt.

Lägg då ännu till en kostnadsökning för specialsjukvården.

- Åldringarna har blivit fler och det betyder att det är fler som behöver effektiverad vård. Omhändertagandet av barn har ökat och så har vi ju då en ökning inom specialsjukvården. Tillsammans ger det oss det läge vi har nu, säger nämndens ordförande Roy Sabel (SDP).

För optimistisk budget

Sabel säger att man lider av ett kroniskt underskott. Med det menar han att man redan länge budgeterat för lågt för social- och hälsovården.

- Situationen är den samma varje år. Majoriteten av fullmäktige anser att den här budgeten måste räcka. Men det är bara det att åldringar och sjuka personer inte rättar sig efter budgeten, säger Sabel.

Förslaget på mötet var att nämnden godkänner ett tillägg på 7,3 miljoner euro för driftskostnaderna 2016. Men förslaget återremiterades.

- Vi behöver mer kött på benen och några specificeringar.

Han tror ändå att man kommer att landa ganska nära 7,3 miljoner.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten