Hoppa till huvudinnehåll

Virka ett runt sittunderlag

Olika inredningsdetaljer gjorda av växtfärgade garner.
Enkla inredningsdetaljer gjorda av garn. Olika inredningsdetaljer gjorda av växtfärgade garner. Bild: Yle/Lee Esselström garn,inredning (verksamhet),Strömsö (tv-program)

Många frågar hur man ska lyckas med sin virkade cirkel och mitt knep är enkelt - gör en ökning först när det finns tillräckligt med plats för en hel ny maska med nedtag på samma ställe. Det här gäller oberoende om du vill virka en rund matta, ett grytunderlägg eller som här en sittdyna. Här har jag använt mig av egenhändigt växtfärgade garner och virkat med tredubbel tråd för att få en rejäl tjocklek på sittunderlaget.

Här kan du se en video med instruktioner för all garninredning jag gjorde (snodd, tofs, golvskydd till stolsbenen och en väggbonad), inklusive detta sittunderlag.

För att lyckas med en virkad cirkel är det viktigt att alltid emellanåt lägga ner arbetet plant och se att det ligger fint. Ifall kanterna viker sig uppåt så att det blir skålformat så har du ökat för lite och då är det bara att dra upp och lägga till fler maskor. Om arbetet däremot börjar bölja sig har du lagt till för många ökningar, då får du riva upp och virka om och göra färre ökningar.

Mitt bästa knep för att lyckas är just detta att lägga arbetet plant men framförallt att inte göra ökningar med jämna mellanrum utan göra dem först när föregående maska lutar så mycket åt höger att man ser att det finns plats för en ny med nedtag på samma ställe.

Virkat runt sittunderlag.
Virkat, runt sittunderlag Virkat runt sittunderlag. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),virkning,handarbeten (produkt)

Du behöver:

  • Ett tjockt garn eller flera tunnare som man använder tillsammans.
  • En virknål anpassad efter garnet. Jag använde strl nr 5.

Så här gör du:

  1. Virka fyra luftmaskor och ta ihop till en ring med en smygmaska.
  2. Gör sex fm med nedtag mitt i ringen.
  3. I fortsättningen kan man välja två vägar - endera börjar man alltid med en lm för att komma upp till nästa varv och då blir det tydligare markeringar var varvet börjar, eller så virkar man som en spiral och bryr sig inte så mycket om var varvet börjar. Välj vilket alternativ du vill och håll dig till det hela vägen. För att nu få cirkeln större virkar du nästa varv med två fm med nedtag i undre varvet (genom maskans båda öglebågar).
  4. I fortsättningen fortsätter man virka fm varvet runt men ökar allt mer sällan för varje varv.
  5. Virka cirkeln så stor som du vill ha den beroende på vad du tänkt använda den till.
  6. Vill man avsluta så kan man bara virka en smygmaska, klippa av tråden och dra igenom och fästa båda trådändorna. Vill man ha en snygg avslutning kan man virka ett sista varv runt med så kallad kräftgång. Den ger en fin och annorlunda kantning. Kräftgången virkas helt enkelt som fasta maskor men åt höger istället för åt vänster. Du gör alltså ett nedtag i båda maskbågarna i närmaste maskan bakom, hämtar garn upp på virknålen och hämtar mer garn och drar igenom båda maskorna på virknålen. Och så fortsätter man likadant med följande maska som ligger på tur åt höger. Virka likadant varvet runt. Avsluta med en smygmaska, klipp av tråden och dra igenom och fäst trådarna.
Virkad kräftgång
Kräftgång ger en snygg kant på arbetet. Virkad kräftgång Bild: Yle/Lee Esselström virkning,Strömsö (tv-program),handarbeten (produkt)

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

    Den här versionen är dessutom glutenfri.

    Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

  • Femte veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

  • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

    Min fyraårings favoritsoppa.

    Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

  • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

    En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

    Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

  • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

    Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

    Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

  • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

    En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

    Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

  • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

    Så tar du tillvara vitkål och kålrot

    Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

  • Baka lökpaj med franska influenser

    En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

    Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin saften av 1/2 cit

  • Fjärde veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.