Hoppa till huvudinnehåll

Virka ett runt sittunderlag

Olika inredningsdetaljer gjorda av växtfärgade garner.
Enkla inredningsdetaljer gjorda av garn. Olika inredningsdetaljer gjorda av växtfärgade garner. Bild: Yle/Lee Esselström garn,inredning (verksamhet),Strömsö (tv-program)

Många frågar hur man ska lyckas med sin virkade cirkel och mitt knep är enkelt - gör en ökning först när det finns tillräckligt med plats för en hel ny maska med nedtag på samma ställe. Det här gäller oberoende om du vill virka en rund matta, ett grytunderlägg eller som här en sittdyna. Här har jag använt mig av egenhändigt växtfärgade garner och virkat med tredubbel tråd för att få en rejäl tjocklek på sittunderlaget.

Här kan du se en video med instruktioner för all garninredning jag gjorde (snodd, tofs, golvskydd till stolsbenen och en väggbonad), inklusive detta sittunderlag.

För att lyckas med en virkad cirkel är det viktigt att alltid emellanåt lägga ner arbetet plant och se att det ligger fint. Ifall kanterna viker sig uppåt så att det blir skålformat så har du ökat för lite och då är det bara att dra upp och lägga till fler maskor. Om arbetet däremot börjar bölja sig har du lagt till för många ökningar, då får du riva upp och virka om och göra färre ökningar.

Mitt bästa knep för att lyckas är just detta att lägga arbetet plant men framförallt att inte göra ökningar med jämna mellanrum utan göra dem först när föregående maska lutar så mycket åt höger att man ser att det finns plats för en ny med nedtag på samma ställe.

Virkat runt sittunderlag.
Virkat, runt sittunderlag Virkat runt sittunderlag. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),virkning,handarbeten (produkt)

Du behöver:

  • Ett tjockt garn eller flera tunnare som man använder tillsammans.
  • En virknål anpassad efter garnet. Jag använde strl nr 5.

Så här gör du:

  1. Virka fyra luftmaskor och ta ihop till en ring med en smygmaska.
  2. Gör sex fm med nedtag mitt i ringen.
  3. I fortsättningen kan man välja två vägar - endera börjar man alltid med en lm för att komma upp till nästa varv och då blir det tydligare markeringar var varvet börjar, eller så virkar man som en spiral och bryr sig inte så mycket om var varvet börjar. Välj vilket alternativ du vill och håll dig till det hela vägen. För att nu få cirkeln större virkar du nästa varv med två fm med nedtag i undre varvet (genom maskans båda öglebågar).
  4. I fortsättningen fortsätter man virka fm varvet runt men ökar allt mer sällan för varje varv.
  5. Virka cirkeln så stor som du vill ha den beroende på vad du tänkt använda den till.
  6. Vill man avsluta så kan man bara virka en smygmaska, klippa av tråden och dra igenom och fästa båda trådändorna. Vill man ha en snygg avslutning kan man virka ett sista varv runt med så kallad kräftgång. Den ger en fin och annorlunda kantning. Kräftgången virkas helt enkelt som fasta maskor men åt höger istället för åt vänster. Du gör alltså ett nedtag i båda maskbågarna i närmaste maskan bakom, hämtar garn upp på virknålen och hämtar mer garn och drar igenom båda maskorna på virknålen. Och så fortsätter man likadant med följande maska som ligger på tur åt höger. Virka likadant varvet runt. Avsluta med en smygmaska, klipp av tråden och dra igenom och fäst trådarna.
Virkad kräftgång
Kräftgång ger en snygg kant på arbetet. Virkad kräftgång Bild: Yle/Lee Esselström virkning,Strömsö (tv-program),handarbeten (produkt)
  • Man dog i avkörning i Tervajoki

    Olyckan inträffade natten till fredagen.

    En 77-årig man omkom i en avkörning i Tervajoki natten till fredagen. Olyckan inträffade vid ettiden natten till fredagen.

  • Motorproblem för Latvala – tappade mycket tid

    Esapekka Lappi är bästa finländare i tyska VM-rallyt.

    Efter fem specialsträckor ligger Jari-Matti Latvala på tionde plats i det tyska VM-rallyt. Latvala råkade ut för ett motorproblem på den femte specialsträckan och tappade mycket tid till täten.

  • Dricksvattnet bör kokas i delar av Karis och Svartå

    Nya resultat fås på måndag (21.8).

    Det utgående vattnet från Mjölbolsta vattentag i Karis innehåller heterotrofa bakterier. Mängden bakterier avviker från det normala och därför bör vattnet kokas i tio minuter innan användning.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Trädgårdsentusiaster flockades till Strömsö

    Närmare 2000 personer besökte trädgårdskvällen på Strömsö.

    Närmare 2000 personer besökte Strömsö på torsdagen när portarna öppnades upp för sommarens trädgårdskväll. Besökarna fick bland annat fynda på plantloppis, testa ogrässhots och höra hur trädgården kan gynna hälsan.

  • Odla själv så vet du vad du äter

    Anlägg trädgårdsland, bygg varmbädd eller odla i låda.

    Att odla sin egen mat är snällt för såväl plånbok som miljö. Dessutom vet man precis vad det är man stoppar i sig då man följt hela processen. Här har vi samlat idéer för dig som är intresserad av att odla grönsaker och rotfrukter. Vill du ha mera inspiration för trädgården? Kom till Trädgårdskvällen på Strömsö den 8.6.2017.

  • Odling för nybörjaren

    Enkla, funktionella och lättskötta odlingar.

    Är du intresserad av enkel odling som inte kräver mycket skötsel har vi samlat tips på odlingsprojekt som funkar både på balkongen och i större trädgårdar.

  • Bygg en gärdesgård i gammal stil

    Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

    Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid