Hoppa till huvudinnehåll

Virka golvskydd till stolsbenen

Virkade sockor till stolsben som skydd för repor på golvet.
Virkade golvskydd till stolsbenen. Virkade sockor till stolsben som skydd för repor på golvet. Bild: Yle/Lee Esselström garn,Strömsö (tv-program),virkning

Är du också trött på dammråttorna som bokstavligen klistrats fast vid stolsbenen när man försöker skydda golvet från repor med de vanliga små mjuka kuddarna? Här är ett alternativ för dig som vill virka något litet som samtidigt kan ge en pikant liten markör i din inredning. Välj en pigg färg som sticker ut, använd hela regnbågens färgskala till alla matstolarna eller håll dig till en diskret nyans som knappt syns i din inredning men ändå fyller sin funktion. Lätta att ta av och tvätta när det behövs.

Allt du behöver är lite restgarn, en virknål som passar till garnet och en stoppnål för att fästa trådarna.

Jag valde att virka med dubbelt garn eftersom mitt växtfärgade garn var så pass tunt.

  1. Virka 4 lm och ta ihop till en ring med en smygmaska.
  2. Virka 6 fm runt ringen.
  3. På nästa varv virkas 12 fm.
  4. Kontrollera nu om cirkeln täcker ytan på stolsbenet. Om den inte gör det så virkar du ett varv till med så många ökningar som det behövs för att ytan ska täckas. När ytan är täckt fortsätter du virka samma antal fm varje varv, vilket betyder att det kommer att börja bildas en skål och det är en skål vi vill ha.
  5. Prova skålen/strumpan på stolsbenet, den formar sig efter formen på benet så även om du virkar runt så passar den på ett fyrkantigt ben. Fortsätt virka så långt som du vill att strumpan ska gå, det behöver vara åtminstone ca 5 cm högt för att hållas på plats.
  6. Fäst trådändorna när du är nöjd.

Klicka här så får du se video när jag virkar golvskydden och även gör andra små inredningsdetaljer i garn, som sittunderlag, väggbonad, snodd och tofs.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Portion med portobello slider och vårsallad.

    Slider med portabello och vårsallad

    En vegetarisk burgare för grillen.

    En slider är egentligen namnet på en mindre burgare. Direkt liten är vår slider inte men den är 100% vegetarisk.

  • Trädgårdstomtar tillverkade av återvunna plastflaskor uppställda i en triangel.

    Sommarspel i tomtedräkt

    Dags för lite tomtar i trädgården!

    När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

  • En docka som ligger nerbäddad i en liten kappsäck och en docka som står bredvid, iklädd kjol och virkad kofta.

    Sy en mjuk docka

    Gör själv en mysig kompis.

    Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

  • Mousserande vin och hot dogs.

    Ellas bubbledogs

    Kalasnytt - mousserande vin till korv och bröd!

    Mousserande vin är en dryck som kan så mycket mer än att bara sparka igång ett kalas - det kan bli den perfekta följeslagaren genom hela måltiden.

  • Inne i Urbcultbastun

    Bada gratis i bastu av byggnadsavfall i Hangö

    Evenemanget ska skapa god stämning.

    I september kan turister och Hangöbor gratis få bada i en bastu byggd av byggnadsavfall vid vågbrytaren utanför Drottningberg. Meningen är att evenemanget Hangon höyry ska skapa god stämning och gynna bastukulturen i staden.

  • Valutaväxlingskontor i Hong Kong.

    Matfusket ökar med globaliseringen

    "En större världsmarknad lockar till matfusk".

    Livsmedelsförfalskning är en business i miljardklassen och en viktig inkomstkälla för organiserad kriminalitet. Men det är du som drabbas när falsk olivolja, honung, mozzarella eller ruttet kött hamnar på din tallrik eller i matkassen. Hur kan matfusket tyglas?

  • Viivi firas med krans runt nacken.

    Kossan Viivi slog rekord i mjölkning

    Viivi har mjölkat hundra ton mjölk.

    Viivi är en snart elvaårig ko som mjölkat mer än någon annan ko i Ingå. Närmare bestämt över hundratusen kilo mjölk under sin livstid. Hundratonnaren firades med havre och uppvaktning.

  • Pensalabördiga Matthias Åhman är Årets kock.

    Årets Kock: En dröm som gick i uppfyllelse

    Pensalabördiga Mattias Åhman är Årets Kock i Finland.

    Pensalabördiga Mattias Åhman visste redan i grundskolan att han ville bli kock. Under lektionerna i huslig ekonomi väcktes passionen för matlagning. Nu är han Årets Kock i Finland.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Familjen Kytömäki vandrar i en gräsklädd bergsdal.

    Familjen som inte reser charter

    Hos fyrbarnsfamiljen Kytömäki är resandet en stor passion.

    Flyget från bakgården och en vecka på en playa med all inclusive. Det är inget för fyrbarnsfamiljen Kytömäki i Vasa. De reser med flyg, tåg och båt. Och väl framme har de inget emot att gå.

  • Kenneth Nars serverar bubbel till Sonja Kailassaari och Mårten Svartström.

    Efter Nios första maj-meny

    I Kenneth Nars uppsättning ingår både matplock och dryck.

    Saknar du idéer för vad du ska servera på picknick-filten den första maj? Matskribenten Kenneth Nars presenterar några säkra, goda och enkla alternativ. Som tillbehör kan man alltid servera ost, struvor, munkar och gravad lax på ett gott rågbröd.