Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty: EU har handskats dåligt med flyktingkrisen

Grekisk polis har börjat tömma flyktinglägret Idomeni vid Makedoniens gräns.
Flyktingläger i Grekland Grekisk polis har börjat tömma flyktinglägret Idomeni vid Makedoniens gräns. Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS idomeni,Grekland,flyktingar

Människorättsorganisationen Amnesty International kritiserar i skarpa ordalag hur EU har handskats med flyktingkrisen i Europa. Enligt Amnesty lever kring 60 000 flyktingar och migranter i förskräckliga förhållanden i Grekland.

Man klarar enligt Amnesty inte av att sålla de som behöver akut hjälp från den stora massan. Till exempel gravida, åldringar, ensamkommande barn och tortyroffer.

Deras lidande kunde undvikas skriver Amnesty i sin rapport. Amnesty förundrar sig över att EU, ett block med 500 miljoner människor, inte kan erbjuda värdiga förhållanden till ett antal människor som är relativt litet.

Vidare får EU kritik för att man har misslyckats med att omplacera flyktingar.

Under de senaste två åren har bara kring 4 000 flyktingar omplacerats i andra länder. När målet var över 66 000

Amnesty har räknat ut att Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Kroatien, Tyskland, Slovenien och Spanien har tagit emot mindre än fem procent av de flyktingar som länderna har lovat hjälpa.

Medan Österrike, Ungern och Polen inte har tagit emot en enda omplacerad flykting.

Amnesty uppmanar Grekland att förbättra flyktingarnas förhållanden och de europeiska länderna att sätta fart på omplaceringsprocessen.

Med den här farten kommer det annars att ta 18 år att uppfylla löftena om omplacering skriver Amnesty.