Hoppa till huvudinnehåll

Ateneum fick unik privatdonation

Konstmuseet Ateneum
Konstmuseet Ateneum Bild: Yle/Pekka Sipilä ateneum,Ateneum,konstmuseer

Konstmuseet Ateneum har fått ett minst sagt ovanligt tillskott till sina samlingar. En pensionerad språklektor i Kajana har beslutat att donera hela sin privata konstsamling på närmare 2000 verk till museet. Samlingen ger en unik inblick i den finländska 1900-talskonstens historia.

- En häftig helhet! säger museichefen Susanna Pettersson.

Kajanabon Seppo Tuomo (f. 1937), lektor i engelska och franska, har samlat finländsk konst under hela sitt liv. Han började med några grafikblad av Tuulikki Pietilä på 1950-talet - som han förövrigt köpte med pengar som han förtjänade som springbud i en blombutik. Och på den vägen blev han.

Den samling som han nu har donerat till Ateneum täcker en period från början av 1900-talet till en bit in på 2010-talet. Centrala konstnärer i samlingen är Ina Colliander, Ellen Thesleff, Nina Terno, Tapani Raittila, Reino Hietanen och Pentti Kaskipuro.

Seppo Tuomo donerade sin konstsamling till Ateneum
Seppo Tuomo och hans hund Mikko Seppo Tuomo donerade sin konstsamling till Ateneum Bild: Nationalgalleriet/Hannu Pakarinen seppo tuomo, konstsamlare, donator

"Aldrig sett något liknande"

Under årens lopp har Tuomo också kompletterat samlingen med verk av bland andra Kain Tapper, Rafael Wardi, Anitra Lucander och Ahtela, alias Einar Reuter.

Susanna Pettersson säger att hon aldrig har sett någonting liknande. Samlingen kan ses som en byggsten i det finländska kulturarvet.

- Jag har sett många privata konstsamlingar i mitt liv men då jag första gången kom hem till Seppo började jag gråta, det var så fantastiskt.

Seppo Tuomos samling får en ärorik roll på Ateneum, då den blir en av de inledande utställningarna när museet nästa år firar Finlands 100-årsjubileum. Utställningen "Ljus förändrar allt" visas på Ateneum 28.2-16.4.2017.

Finländsk konst i blickfånget 2017

Tour de France (1951) av Tuulikki Pietilä
Tour de France (1951) av Tuulikki Pietilä Tour de France (1951) av Tuulikki Pietilä Bild: Nationalgalleri/Nina Pätilä Tuulikki Pietilä,grafik,Grafik

Också Ateneums övriga utställningar under jubileumsåret 2017 fokuserar på finländsk konst. Den andra öppningsutställningen i februari presenterar Tuulikki Pietilä (!), en av de ledande finländska grafikerna efter andra världskriget.
Pemars sanatorium
Pemar sanatorium, Alvar Aalto 1928-1933 Pemars sanatorium Bild: Alvar Aalto Museum Alvar Aalto,arkitektur,Pemars sanatorium

Senare på våren är det dags för en retrospektiv Alvar Aalto-utställning, och på hösten ligger fokus på bröderna von Wrights konst-, kultur- och vetenskapshistoriska gärningar.
"Sjökock" av Wilhelm von Wright
Wilhelm von Wright: Sjökock, hanne (1836-1857) "Sjökock" av Wilhelm von Wright Bild: Nationalgalleriet/Hannu Aaltonen ateneum,Sjökocksfiskar,konst,fiskar,Bröderna von Wright,Ateneum

Samtidigt fortsätter också utställningen "Historier inom finsk konst".

Konstturnéer i regionerna

Till Ateneums projekt under Finlands 100-årsjubileum hör också en turnéversion av samlingsutställningen "Historier inom finsk konst". Den visas under året i Rovaniemi, Uleåborg och Kuopio.

Ett par av museets mest älskade klassiker åker också ut på turné. Från och med februari visas Helene Schjerfbecks "Konvalescenten" och Eero Järnefelts "Trälar under penningen/Sved" på tio olika konstmuseer runtom i landet i ungefär en månads tid.

Helene Schjerfbeck: Konvalescenten (1888)
Helene Schjerfbeck: Konvalescenten (1888) Helene Schjerfbeck: Konvalescenten (1888) Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen. Ateneum,Helene Schjerfbeck,konst,konstmuseer,The Convalescent,Konvalescens

Nyaste köpet: Tove Jansson

Men Ateneum gör också ständigt nya införskaffningar. Det senaste tillskottet i museets samlingar är ett självporträtt av Tove Jansson från år 1942. Och ibland är det snabba ryck.

Självporträtt av Tove Jansson 1942
Självporträtt av Tove Jansson 1942 Bild: Yle/Åsa Thodén Tove Jansson,Ateneum,självporträtt

- Vi beslöt oss att köpa den här tavlan igår eftermiddags och nu har vi den här, myser museichefen Susanna Pettersson.

Självporträttet köptes av en privatperson - en finländare - men mer än så får vi inte veta om affären.