Hoppa till huvudinnehåll

Bahamaskopplingar i Iniötrafiken ska granskas av myndigheter

Landsvägsfärjan vid Skagen i Iniö
Landsvägsfärjan vid Skagen i Iniö. Landsvägsfärjan vid Skagen i Iniö Bild: Yle/Johanna Ventus vikare

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland har begärt hjälp av Trafikverkets jurister för att reda ut vilka konsekvenser det kan få att ett av företagen som NTM-centralen har avtal med för att sköta trafiken i Iniö har kopplingar till skatteparadiset Bahamas.

NTM-centralen har ett gällande avtal med Euro Works som har kopplingar till rederiet Nordic Coast Line, och de sköter bemanningen ombord på landsvägsfärjan Vikare vid Skagen i Iniö. Själva färjan ägs av Trafikverket.

- Avtalen är ikraft och fortsätter om det inte uppdagas något som skulle förorsaka att vi blir tvungna att avbryta dem, konstaterar Matti Vehviläinen, direktör vid Egentliga Finlands NTM-central.

Trafikchef Matti Vehviläinen vid NTM-centralen
Matti Vehviläinen är direktör vid Egentliga Finlands närings-, trafik- och miljöcentral. Trafikchef Matti Vehviläinen vid NTM-centralen Bild: Yle/Johanna Ventus trafikchef matti vehviläinen

En ny upphandlingsrunda för bemanningen ombord på landsvägsfärjan är i full gång just nu. Från årsskiftet gäller ett nytt avtal, eventuellt med en ny entreprenör.

Matti Vehviläinen vid NTM-centralen säger att man kommer att granska de företag som nu ger offerter extra noggrant.