Hoppa till huvudinnehåll

Borgå ska sälja överbliven skolmat

Skolmat i Korsholms skolcenter.
Skolmat i Korsholms skolcenter. Bild: Yle/Anna Ruda skolmat

En halv liter prima skolmat för 2 euro. Den möjligheten står till buds om en dryg vecka, då Borgå stad börjar sälja av den lunch som blivit över i stadens skolor och daghem.

Maten bör betalas med biljetter som man kan köpa i Borgå stads infopunkt Kompassen vid Krämaretorget. Kontantbetalning är inte möjlig.

Test visar att det går att genomföra

Tanken att sälja överbliven mat istället för att kassera den, är en fråga som diskuterats av stadens beslutsfattare i olika repriser.

- Det är ursprungligen en tanke som framställts i en fullmäktigemotion. Nu är frågan utredd och staden har i Peipon koulu testat hur det fungerar. Vi har kommit fram till att systemet går att tillämpa i samtliga skolor och daghem, säger Borgå stads kostservicechef Birgitta Creutziger.

Det är i princip lärare och dagvårdspersonal som har möjlighet att köpa hem överbliven mat.

- I och för sig kan jag ju nog tänka mig att elever också kan göra det. Inte kommer någon att fråga vem köparen är, men jag tror ju att det nog främst är lärare och daghemspersonal som kommer att utnyttja systemet, säger Creutziger.

Fortgår och utvärderas

Är det här då ett kort försök eller kommer systemet att fortgå?

- Nog är ju tanken den, att försäljningen av överbliven skolmat ska fortgå, men visserligen måste vi ju efter en tid utvärdera hur det lyckats, menar Creutziger.

Hur mycket mat som blir över dagligen i skolor och daghem i Borgå varierar.

- Om det serveras populära maträtter som lasagne, köttbullar eller fisk så blir det nog ingenting kvar, konstaterar Creutziger.

Försäljningen av överbliven skolmat inleds i Borgå den 3 oktober.