Hoppa till huvudinnehåll

Brandmännens hälsa viktig i nya brandstationen i Karis

Ambulans i Karis nya brandstation på Bangatan.
Fyra fordon ryms in i den nya brandstationen på Bangatan i Karis. Ambulans i Karis nya brandstation på Bangatan. Bild: Yle/Marica Hildén ambulans karis brandstation,Raseborg

På fredag morgon (23.9) sker det första skiftesbytet på den nya brandstationen i Karis vid Bangatan. Brandmännen är nöjda med stationen som är byggd med tanke på att deras hälsa ska hålla till pensionen vid 65.

Brandmästare Jari Sopen-Luoma är särskilt nöjd med att brandstationen är uppdelad i en ren och en smutsig del. Det är de här två delarna som ska se till att brandmännens hälsa hålls i gott skick.


Den rena delen är den stora hallen där totalt fyra bilar ryms och väntar på att rycka ut vid en olycka. Intill den finns den smutsiga hallen där bilar och brandmän kommer in efter en utryckning.

Där tvättar de bilar, utrustning, kläder och sig själva.

"Så här byggs brandstationer i fortsättningen"

Jari Sopen-Luoma säger att det här är dagens melodi.

- Så här kommer brandstationer att byggas i fortsättningen så att sot, rök och kemikalier inte sprider sig och förstör hälsan. Vi är nöjda med den här lösningen och att man sköter om arbetstagarnas hälsa så att vi orkar till 65.

Brandbilar utanför Karis nya brandstation.
Från och med i morgon rycker brandmännen ut från den nya brandstationen vid Bangatan i Karis. Brandbilar utanför Karis nya brandstation. Bild: Yle/Marica Hildén västnyland,Raseborg

Det är undertryck i ventilationen i den smutsiga delen så att inget sprids ut i de övriga delarna av brandstationen.

Luften verkar bra i nya stationen

Det var dålig inomhusluft som tvingade brandmännen att lämna brandstationen på Centralgatan i Karis sommaren 2012. Då flyttade brandmännen till den gamla yrkesskolan vid Pumpviken och de senaste åren har de varit på Kolaregatan nära bollhallen i Karis.

Karis nya brandstation.
Det här är den rena delen i brandstationen. Den smutsiga utrustningen tvättas ren i hallen intill. Karis nya brandstation. Bild: Yle/Marica Hildén karis brandstation bangatan,Raseborg

Jari Sopen-Luoma säger att luften i den nya brandstationen verkar vara bra.

- Jag har poängterat för alla att vi ska hålla lokalerna i skick så att allt ska fungera.

Gym, beredskapsrum och kök

Det som personalen har till sitt förfogande är olika arbetsrum, beredskapsrum där de kan vila och ett gym så att de kan hålla konditionen i skick.

Köket och vilorummet i Karis nya brandstation.
Intill köket kan man slappa framför tv:n eller äta vid ett bord. Köket och vilorummet i Karis nya brandstation. Bild: Yle/Marica Hildén karis brandstation bangatan,Raseborg

Gymmet i Karis nya brandstation.
Personalen håller konditionen i skick i gymmet. Gymmet i Karis nya brandstation. Bild: Yle/Marica Hildén karis brandstation gym,Raseborg

Det finns ett kök med vita skåp och stålfärgade kylskåp och i samband med det finns ett sällskapsrum med röda stolar där man kan titta på tv. Det finns bastu och duschar, rum för brandmännens kläder och annan utrustning.

Inredningen går i vitt, grått och rött.

Brandstationen fungerar även om det blir elavbrott i området. I en byggnad intill stationen finns en reservgenerator som ser till att krisberedskapen fungerar.

Lätt att köra ut på Bangatan

Då det är utryckning så kommer bilisterna på Bangatan att lägga märke till det genom att trafikljusen skiftar om till rött.

Trafikljus vid nya brandstationen i Karis.
De första trafikljusen i Raseborg finns i Karis. Trafikljus vid nya brandstationen i Karis. Bild: Yle/Marica Hildén karis brandstation bangatan,Raseborg

Sopen-Luoma säger att det är enkelt för brandmännen att köra ut i trafiken från brandstationen, svängen ut på Bangatan är inte för tvär.

- Chaufförerna ansvarar för bilarna och tittar på trafiken, trafikljusen är till för bilisterna så de vet vad som är på gång.

Brandbilar utanför Karis nya brandstation.
Det är enkelt att köra ut på Bangatan, säger brandmästaren. Brandbilar utanför Karis nya brandstation. Bild: Yle/Marica Hildén karis brandstation bangatan,Raseborg

Utryckningsfordonen kommer snabbt i väg från brandstationen i Tallmo i Karis. Jari Sopen-Luoma påminner om att de första planerna för en ny brandstation i Karis är från 2005.

- Räddningsverket räknade då ut att det här är den bästa platsen då enheten kör på ett vidsträckt område. Härifrån kommer vi snabbt ut på de stora vägarna. Och här är vi nu.

Karis brandstation

Den nya brandstationen började byggas i Tallmo, Karis, i augusti 2015.

Räddningsverket fick nycklarna till stationen den 8 september. Det var meningen att brandstationen skulle vara färdig till midsommaren 2016, men då var viss teknik inte färdig så Raseborgs stad tog inte emot brandstationen då.

Brandstationen kostar fyra miljoner euro, den ursprungliga beräkningen var 4,2 miljoner euro. Finansieringen har skötts med hjälp av så kallad fastighetsleasing så att staden inte behöver reservera stora engångssummor för investeringen i sin budget.

Stationen är drygt 1 400 kvadratmeter och byggdes av Vandaföretaget Fira.

Läs också