Hoppa till huvudinnehåll

Du kan se fram emot en riktig superfilmfredag

Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) på planschen till filmen Snowden
Joseph Gordon-Levitt spänner blicken i omvärlden i rollen som visselblåsaren Edward Snowden. Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) på planschen till filmen Snowden Bild: Finnkino Oy Snowden,Joseph Gordon-Levitt

Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad har sett sex starka filmer som berör. På olika sätt. Eller vad sägs om detta?

1. Har du funderat över bakgrunden till Edwars Snowdens beslut att publicera det hemligstämplade material han kommit över? Det har Oliver Stone också gjort och levererar med Snowden ännu en stark film om samhällsmaskineriets mörkare kapitel. Vad göra när storebror faktiskt ser allt? Hela tiden.

Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) står som soldat i led.
Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) är angelägen om att tjäna sitt land. Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) står som soldat i led. Bild: Finnkino Oy Snowden,Joseph Gordon-Levitt

2. Blev du glad när du hörde att Hymyilevä mies - Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv väckt positiv respons även utanför landets gränser? Då har du anledning att bli det igen när Tyttö nimeltä Varpu - Den lilla sparven drar som en fräsch fläkt genom biosalongen. Selma Vilhunens långfilmsdebut har redan inlett sitt internationella segertåg och i Hollywood har man fått upp ögonen för 13-åriga Linnea Skog.

Linnea Skog på väg bort från en bil i vilken en annan flicka sitter
Linnea Skog har rattat rakt in i den internationella filmvärlden Linnea Skog på väg bort från en bil i vilken en annan flicka sitter Bild: Cata Portin ©MakingMovies tyttö nimeltä varpu, linnea skog

3. Trodde du att marknaden för inhemska krigsdokumentärer var mättad? Då hade du fel - det finns alltid nya perspektiv att lyfta fram och skärskåda. Denna gång är det Timo Korhonen som i Sodan murtamat / Krigets offer tar sig an frågan om hur fädernas trauman präglade familjerna de återvände till. Och bevisar än en gång att ett krig inte är över när fredsavtalet undertecknats.

Två soldater går i armkrok, den ena gråter, den andra ser rakt in i kameran
Mången okänd soldat tampades med problem som man inte ville tala högt om. Två soldater går i armkrok, den ena gråter, den andra ser rakt in i kameran Bild: Pirkanmaan elokuvakeskus fortsättningskriget

4. Hör du till dem som hunnit börja sakna Jane Austens verbala krumsprång på vita duken? Som längtat efter den typ av pampiga miljöer och färgstarka personporträtt som gjort Sense & Sensibilty, Emma och Pride & Prejudice till klassiska filmer? Nu ger Love & Friendship dig en chans att bekanta dig med en version av en mera sällan uppmärksammad text. Dags att ge plats för kvinnor med list. Och lust.

5. Vill du veta mer om katastrofen i Medelhavet än det som nyhetsinslag och enstaka bilder i ditt flöde på sociala medier förmedlar? Då är Gianfranco Rosis omtalade dokumentär Fuocoammare ett alternativ. Genom sin lins iakttar Rosi det som sker på en liten ö som hamnar mitt i den stora strömmen av flyktingar. Rosi låter kameran registrera - analysen är det upp till betraktaren att göra.

6. Årets kanske mesta westernfilm heter The Magnificent Seven men är egentligen en remake på den japanska filmen Sju samurajer. Himlen är oändligt blå, sanden är röd och torr och dammet yr. Och det mesta består av blickar (farliga, spejande, nervösa, kluriga) och många närbilder på de stora spännena på bältet. Ja och så skjuter man, mycket. Den ena manusförfattaren heter Nic Pizzolatto - känd för True Detective .

De fantastiska sju (Vincent D'Onofrio, Martin Sensmeier, Manuel Garcia-Rulfo, Ethan Hawke, Denzel Washington, Chris Pratt och Byung-hun Lee) sitter på sina hästar och ser allvarliga ut.
De fantastiska sju (Vincent D'Onofrio, Martin Sensmeier, Manuel Garcia-Rulfo, Ethan Hawke, Denzel Washington, Chris Pratt och Byung-hun Lee) sitter på sina hästar och ser allvarliga ut. Bild: © 2016 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. and CTMG. All rights reserved.**ALL IMAGES ARE PROPERTY OF SONY PICTURES ENTERTAINMENT The Magnificent Seven,Vincent D'Onofrio,Martin Sensmeier,Manuel Garcia-Rulfo,Ethan Hawke,Denzel Washington,Chris Pratt,byung-hun lee