Hoppa till huvudinnehåll

Dyraste tomterna finns i Vasa

Grävskoporna har börjat jobba på Gerby V-området
Arkivbild från Gerby i Vasa. Grävskoporna har börjat jobba på Gerby V-området Bild: Yle/Joni Kyheröinen gerby v

Det är stora skillnader i tomtpriserna i kommunerna i Österbotten. De billigaste tomterna kan man komma över i Kristinestad, och de dyraste i Vasa.

I kvadratmeterpris mätt är de dyraste tomterna i Vasa kring 55 euro och de billigaste i Kristinestad kostar bara 20 cent per kvadratmeter.

Det betyder att man i Kristinestad kan köpa en tomt som är 1500 kvadratmeter för endast 300 euro, medan en tomt av motsvarande storlek på det dyraste stället i Vasa kan kosta över 60 000 euro.

Lugnt på marknaden

Husbyggarna har haft en svacka under några års tid. Det innebär att även tomtaffärerna i städerna och kommunerna har upplevt lite lugnare perioder.

I Vasa har de normalt haft omkring 200 ansökningar på de tomter som bjuds ut via stadens tomtutdelning. I den senaste tomtutdelningen var det endast 14 stycken som ville reservera en tomt, vilket är rekordfå, enligt tomttekniker Per Bengs.

I Vörå har de inga tomtreservationer just nu på de tomter som finns till salu.

Förmånligt också i Vörå

Även i Vörå kan man komma över en tomt relativt förmånligt. Där kostar de billigaste tomterna på Londberget redan nu endast 50 cent per kvadratmeter.

På torsdag besluter kommunfullmäktige om de ska gå in för en kampanj i höst och bjuda ut tomter till halva priset fram till slutet av året. Det betyder att de tomter som ligger i den dyraste ändan i Vörå säljs ut för cirka 10 000 euro.

Kommunerna borde sänka priset

De flesta kommuner brukar bestämma tomtpriser från år till år. Det gjorde bland annat Pedersöre på sitt senaste styrelsemöte. Där rör sig tomtpriserna i dag mellan knappa 5 euro och och lite drygt nio euro per kvadratmeter.

I en artikel på Svenska Yles webb säger vd:n på husbyggarnas branschorganisation (Pientaloteollisuus PTT) Kimmo Rautiainen att kommunerna gärna skulle få sänka priset på tomterna eller att de åtminstone skulle kunna erbjuda en del billigare tomter för att få fart på husbyggandet.

De tomtpriser som Rautiainen avser med sitt uttalande gäller främst egnahemshustomter omkring huvudstadsregionen, där priset kan röra sig om 200 000 euro för en tomt.

Inga arrendetomter i Korsholm

I Korsholm säger Markanvändningsingenjör Johan Lax att de inte har något behov av att justera priserna neråt, men att de gärna skulle kunna återinföra möjligheten att arrendera. I Korsholm har de sedan 2008 inga arrendetomter, bara tomter till försäljning.

- Där skulle vara en möjlighet att få ner initialkostnaderna när någon vill börja bygga, om vi skulle erbjuda tomterna på arrende. Det skulle vara lättare för dem att komma igång om de inte behöver komma ut med tomtpriset direkt. Det är en sak som vi i kommunen kunde fundera på, att återinföra arrendemöjligheten.

I Jakobstad köper man inte en tomt direkt utan man arrenderar den först. Tomten kan lösas in tidigast när huset är inflyttningsklart. Det här gäller för de flesta tomter i Jakobstad.

Dyrast närmast Vasa

Tomterna i Korsholm är indelade i fyra olika prisgrupper, där den billigaste är 4 euro per kvadrat och den dyraste är 25 euro per kvadrat. Smedsby-Böle som är det mest stadslika området och ligger närmast Vasa hör till den dyraste prisgruppen.

- Ju längre bort från stan desto billigare blir tomterna. Ofta blir de lite större ju längre bort man kommer. I slutändan behöver inte den billigare tomten vara billigare för den som köper. Men han får mer kvadrater.

Störst efterfrågan sker då det är tomtutdelning. Då brukar det komma in mera ansökningar än vad de har tomter i Korsholm. Då är det lotten som avgör vem som får köpa om fler är intresserade av samma tomt. Alla är på samma startlinje.

För de tomter som inte har gått åt vid den allmänna tomtutdelningen, gäller principen "först till kvarn". Den som först lämnar in anhållan, behandlas först.

I Vasa ställer de vissa kriterier på köparen, bland annat så att barnfamiljer går före andra i kön, och man får också förtur om man efter tio års försök ännu inte har fått köpa en tomt i Vasa.