Hoppa till huvudinnehåll

Ericssons tillverkning i Sverige hotad - också finska bolag kan påverkas

Ericsson
Ericsson Bild: Ericsson ericsson

Telekomjätten Ericssons hela tillverkning i Sverige är hotad, rapporterar Svenska Dagbladet som tagit del av interna dokument.

Tidningens uppgifter skulle innebära att tillverkningen i Borås och Kumla läggs ner samtidigt som en 140-årig industriepok skulle gå i graven.

Cirka 3 000 jobb skulle vara hotade både inom tillverkning, forskning och utveckling och på tjänstemannasidan.

De planerade nedskärningarna är dubbelt så omfattande som 2015 då 1 500 tjänster försvann från enheten i Sverige. Ericsson har totalt 15 000 anställda i Sverige.

Ericsson meddelade i juli om ökade kostnadsbesparingar på grund av det svåra marknadsläget.

Bolaget meddelade år 2014 att de årliga kostnaderna ska minska med 9 miljarder kronor (närmare en miljard euro). Enligt Svenska Dagbladets uppgifter skulle kostnaderna minska med ytterligare tre miljarder euro,

Ericsson uppgav till nyhetsbyrån Reuters i dag att koncernens personal ska minska globalt och att verksamheten i Sverige omfattas av det här.

Finländska börsbolag skulle påverkas

Också finländska börsbolag kommer att beröras av telekomjätten Ericssons planerade nedskärningar i Sverige om de förverkligas, rapporterar tidningen Kauppalehti.

Enligt Analysföretaget Inderes skulle förändringarna vid Ericsson påverka Efore, Aspocomp, Bittium (som tidigare hette Elektrobit) och Tieto.

Ericsson är en betydande kund för Bittium och Efore, medan bolagets betydelse som kund har minskat för Aspocomp och Tieto.

”Nokia effektivare”

Ericsson planerade nedskärningar räcker inte om försäljningen fortsätter att vika, säger analytikern Mathias Lundberg till Svenska Dagbladet.

Enligt tidningen kommer Ericssons lönsamhet att vara pressad även i fortsättningen eftersom bolagets kunder stryper sina investeringar.

Analytikern Martin Nilsson räknar med nya kostnadsprogram vid Ericsson i fortsättningen eftersom Ericsson inte är på samma nivå i fråga om effektivitet som konkurrenter som Nokia.

”Ett scenario”

Per Norlander som är koncernfacklig förhandlare för Sveriges ingenjörer på Ericsson säger till SVT Nyheter att det inte är någon hemlighet att Ericsson planerar att dra ned på kostnaderna.

Enligt Norlander finns det inget färdigt resultat för förhandlingarna som ser ut som de uppgifter som Svenska Dagbladet rapporterar om.

Norlander tror att de läckta dokumenten kan vara ett av företagsledningens många scenarier för att minska kostnaderna.