Hoppa till huvudinnehåll

FN: Hjälpleveranserna i Syrien kan fortsätta

Några av lastbilarna i hjälpkonvojen efter flygräden i Urum al-Kubra.
En biståndskonvoj på väg mot Aleppo bombades natten till tisdag. Ryssland och regimen nekar till anklagelserna om att de skulle ligga bakom bombningen. Några av lastbilarna i hjälpkonvojen efter flygräden i Urum al-Kubra. Bild: EPA/SYRIA CIVIL DEFENSE / flygattack,Syrien,hjälpverksamhet,Urum al-Kubra

FN kan fortsätta sina biståndsleveranser i Syrien redan på torsdag. Inga konvojer planeras ändå till belägrade Aleppo efter bombningen av en biståndskonvoj i måndags. Samtidigt ska FN:s säkerhetsråd diskutera ett flygförbud över delar av landet.

Biståndsleveranserna i Syrien kan fortsätta redan på torsdag, uppger FN-organet OCHA som koordinerar hjälpen i landet.

– Förberedelserna för nya leveranser är igång och vi är förberedda på att fortsätta dela ut hjälp så snabbt som möjligt, skriver OCHA i ett uttalande.

– Vi fortsätter samtidigt att vädja om att alla parter garanterar villkorslös, säker och ohindrad tillgång till områden i behov av hjälp.

Biståndsleveranserna avbröts efter att en hjälpkonvoj på väg till Aleppo bombades i måndags.

Bombningen krävde åtminstone 20 hjälparbetares liv och förstörde stora mängder förnödenheter.

Enligt OCHA kommer inga konvojer av säkerhetsskäl tillsvidare att skickas till Aleppo.

USA kräver flygförbud

OCHA:s besked kom kort efter att USA och Ryssland rök ihop i FN:s säkerhetsråd över bombningen i måndags.

USA har anklagat Ryssland och den syriska regimen för bombningen.

Enligt vittnen bombades och besköts konvojen av både helikoptrar och stridsplan.

Ryssland har nekat till anklagelserna men har samtidigt publicerat bilder tagna från en drönare som enligt Ryssland visar att konvojen följdes av beväpnade rebellfordon.

Videon visar ändå samtidigt att Ryssland bevakade konvojen från luften.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov upprepade den ryska teorin om att konvojen utsattes för en artilleriattack eller bara fattade eld och sa att Ryssland vill se en utredning innan slutsatser dras.

– Jag tycker att vi måste hålla oss från emotionella reaktioner och utföra en ordentlig utredning och vara professionella, sa Lavrov.

Den oftast lugna och sansade amerikanska utrikesministern John Kerry tappade då nerverna.

– Hur kan någon sitta här och påstå att konvojen bara fattade eld, är det någon här som tror på det, frågade Kerry och tittade runt mötesbordet.

John Kerry håller anförande i FN:s säkerhetsråd.
John Kerry sparade inte på krutet då han krävde ett flygförbud över delar av Syrien. Kerry anklagade Ryssland och regimen för falskspel kring eldupphöret och krävde konkreta åtgärder för att bevisa att de tar processen på allvar. John Kerry håller anförande i FN:s säkerhetsråd. Bild: EPA/JUSTIN LANE John Kerry,FN:s säkerhetsråd

Kerry krävde i hårda ordalag att Ryssland och regimen går med på ett totalt flygförbud över stora delar av Syrien, efter bombningen.

Kerry sa att det nu var upp till bevis för Ryssland och regimen. Med flygförbudet kunde de visa att de tar försöken att skapa fred på allvar.

– Hur ska någon kunna sätta sig ner vid ett bord med en regim som bombar sjukhus, som gång på gång fäller klorgas och tillåts handla utan ansvarskrävande? Vad har ni för trovärdighet kvar, frågade Kerry.

Säkerhetsrådet ska behandla flygförbudet på torsdag.

Fler hjälparbetare dödades

Samtidigt fortsatte ändå regimens bombningar att skörda civila offer i och kring Aleppo under onsdagen och natten till torsdag.

Åtminstone 13 hjälparbetare som jobbade vid en klinik i en by söder om Aleppo dödades i bombningarna.

Enligt Syriska förbundet för medicinska hjälparbetare dödades först nio av deras medlemmar i en bombning.

Fyra andra hjälparbetare som skulle evakuera skadade efter den första bombningen dödades då samma område bombades en andra gång.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes