Hoppa till huvudinnehåll

Ingrid Bergman nära in på livet

Ingrid Bergman badar tillsammans med sina barn
Ingrid Bergman badar tillsammans med sina barn Bild: Harry Ransom center 6512 0105 000,Jag är Ingrid,Ingrid Bergman,Yle Fem,dokumentärprogram

Våren 2011 träffar regissören Stig Björkman Ingrid Bergmans dotter Isabella Rossellini. Hon föreslår att han ska "göra en film om mamma". Genom Isabella får Stig tillgång till en av filmhistoriens största skådespelerskor, och möjligheten att berätta Ingrid Bergmans historia med hennes egna ord och bilder.

Sjufaldigt Oscarsnominerade och trefaldigt Oscarsbelönade Ingrid Bergman var en av Hollywoods gulderas starkast lysande stjärnor, med storslagna prestationer i klassiker som Casablanca (1942), Gaslight (1944) och Höstsonaten (1978). Historien om hur en svensk flicka blev en av Hollywoods mest älskade skådespelerskor, och detaljerna kring skandalen som följde då hon plötsligt lämnade allt för Italien och sin stora kärlek Roberto Rossellini, väcks nu till liv.

Genom aldrig förr skådat bildmaterial, privata filmer, nyfunna dagböcker och brev, och intervjuer med Ingrid Bergmans barn, presenterar Jag är Ingrid ett personligt och fängslande porträtt som avslöjar en kvinna med obestridlig viljestyrka, stor talang och en radikal syn på karriär, moderskap och kärleksliv.

Ingrid Bergmans röst görs av Alicia Vikander, medverkar i filmen gör även Ingrid Bergmans fyra barn Isabella Rossellini, Roberto Rossellini, Ingrid Rossellini och Pia Lindström.


Orginaltitel: Jag är Ingrid
30 dagar på Arenan

Dokumentären sändes första gången i Yle Fem i september 2016.

Regi: Stig Björkman
Produktion: Mantaray Film / Samproduktion

Jag är Ingrid hade världspremiär på Cannes filmfestival 2015 och svensk biopremiär 28 augusti 2015, veckan då Ingrid Bergman skulle ha fyllt 100 år.

Läs mera:

Ingrid Bergman - karriären, kameran och kärleken

Ingrid Bergman levde upp varje gång en kamera riktades mot henne. Det var en kärlek så intensiv att män och barn aldrig kunde konkurrera med den. När Stig Björkman fick tillgång till hennes privata arkiv visade det sig att hon dessutom själv gärna filmade. Allt och alla.


Mer från programmet

Nyligen publicerat - Yle Fem