Hoppa till huvudinnehåll

Kärlek, vatten och mylla

Lukrad och fuktig mylla är en viktigt del av en lyckad trädgård.
Det gäller att få balans på jorden, gödslingen och fukten. Lukrad och fuktig mylla är en viktigt del av en lyckad trädgård. Bild: Yle/Adrian Perera trädgårdar,trädgårdsskötsel

Gårdfixaren Ewa Essén har jobbat med trädgårdar i 40 år. Här kommer hon med sex tips på hur du håller trädgården i skick.

Essén är nogrann med att trädgården är kräver skötsel året om, men vissa saker är särskilt viktiga under höstmånaderna.

1. Vattna tillräckligt

Vattnet måste nå djupt. Essén rekommenderar att du lämnar vattenkannan ifred under hösten. Satsa på vattenslangen istället.

- När du vattnar så vattnar du mycket, men det är fast i solen, vinden och jorden. Torkar jorden direkt så får du räkna med det, säger Essén.

2. Lucker jord

Myllan måste vara porös så att vattnet når rötterna.

- Är jorden för kompakt så har rötterna inte plats att växa och nås inte av gödslet.

Under hösten kräver trädgården mycket vatten.
Lämna vattenkannan i fred. Vattna ordentligt. Under hösten kräver trädgården mycket vatten. Bild: Yle/Adrian Perera trädgårdsskötsel,vattenslang

3. Närvaro

Ditt intresse för trädgården är en av de viktigaste förutsättningarna för att växtligheten ska klara sig, menar Essén. Gå ut i trädgården en gång i veckan och bekanta dig med buskarna, bären och blommorna. Då vet du också var det lönar sig att plantera de växter du vill ha i trädgården.

- Känn på växterna, ha kontakt med dem. Se ifall det finns djur på bladen. Kolla hur det ser ut med habitusen överlag: är det problem med rötterna? Var är det skuggigt, var är det genomdrag?

4. Flis

Om du besöker trädgården regelbundet, och vet att jorden är i gott skick kan du täcka jorden med träflis inför vinterkölden.

- Det går gott och väl att sätta flis på växterna om allting är under kontroll. Täck växterna med flis, det sista du gör, de binder fukten och håller ogräset borta.

Eva Essén förbereder en trädgård för vintermånaderna.
Ewa Essén. Eva Essén förbereder en trädgård för vintermånaderna. Bild: Yle/Adrian Perera eva essen

5. Oroa dig inte

Essén har flera tips för höstplantering: håll ögonen öppna efter plantor med livskraftiga rötter, köp inte perenner på våren om de inte blommat än, plantera flera perenner och lökar åt gången. Men framför allt lönar det sig att ta det lugnt.

- Det dog mycket växter i vintras. Allt från perenner till buskar, barrväxter till lökar. Jag tycker inte man ska gråta för det: köp nya i år, perenner kan kosta fem euro. Det är inte så dyrt.

Essén påpekar att det rådande höstvädret inte är särskilt lyckat om man vill plantera något.

- Det brukar sägas att hösten är bra för att det är fuktigt, men det är det inte i år. På hösten planteras vanligtvis barrotade häckplantor, samt bär och frukt. Men då måste det finnas fukt i jorden. Är så här torrt och du inte tänker vattna själv så ska du vänta till våren.

6. Använd fantasin

Om du märker att sorkar och harar börjat nosa kring trädgården gäller det att vara lite påhittig. Essén brukar själv leta efter lösningar i trädgårdar runt om i Åbo.

- Bygg något, sätt en stol framför, ha lite fantasi. Våga titta in i trädgårdar, fråga grannen om det passar sig. Jag tror inte människor säger nej.