Hoppa till huvudinnehåll

Lag Nordamerika vann över Tre Kronor – Finland utslaget ur World Cup

Johnny Gaudreau sätter in 3–1 bakom Henrik Lundqvist.
Johnny Gaudreau sätter in 3–1 bakom Henrik Lundqvist. Johnny Gaudreau sätter in 3–1 bakom Henrik Lundqvist. Bild: All Over Press. Johnny Gaudreau,Henrik Lundqvist,Tre Kronor,Lag Nordamerika,World Cup i ishockey,hockey

De nordamerikanska löftena rivstartade mot Sverige och ledde med 2–0 med bara 1.35 på klockan. Till slut blev det en förlängningsseger över Tre Kronor. Det betyder att Finland har gjort sitt i turneringen efter matchen mot Ryssland på torsdag.

Då Lag Nordamerika trampar på gasen går det undan. Det vet Finland efter 1–4 på söndag. Under natten till torsdag fick Sverige kämpa för att ta sig ur torktumlaren.

Nordamerika gick upp till 2–0 efter att Auston Matthews och Vincent Trocheck nätat under matchens två första minuter. Det kunde lika bra ha stått 3–0. Mellan målen brände Nordamerika en straff.

– Det gick undan. Skillnaden i tempo jämfört med matchen mot Finland var jättestor, säger målvakt Henrik Lundqvist till Sportbladet.

Berglund svensk hjälte

Sverige behövde en poäng för att säkra gruppsegern i grupp B – och klarade biffen till slut. Efter Filip Forsbergs och Johnny Gaudreaus mål i den första perioden, och en mållös andra period, stod det 3–1 inför den avgörande akten.

Patrik Berglund, som ersatte den skadade Mikael Backlund, utjämnade i den tredje perioden och förde matchen till förlängning. Nathan MacKinnon avgjorde sedan.

Sverige kan inte skylla på målvakten för förlusten.Trots fyra insläppta mål höll Henrik Lundqvist rätt hög klass i matchen. Han motade 45 skott och hade en räddningsprocent på 91,8.

Möter Lag Europa

Sverige ställs därmed mot Lag Europa i semifinal på lördag eller söndag.

– Första delmålet är avklarat. Jag tycker vi gjort det riktigt bra, sedan är det saker vi behöver göra bättre för att gå vidare från semifinal, inget snack om saken, säger Lundqvist till Sportbladet.

Europa och Kanada gjorde upp om gruppspelssegern efter Sveriges match. Suveräna Kanada vann med klara 4–1, efter bland annat två mål av Jonathan Toews.

Kanada möter antingen Lag Nordamerika eller Ryssland. Det klarnar efter Lejonens match mot den östra grannen på torsdag. Finland har bara hedern i potten i matchen.

Öppna Instagram-inlägget

Resultat i World Cup, natten till torsdag:

Sverige–Lag Nordamerika 3–4 efter förlängning
0.30 0–1 Auston Matthews
1.35 0–2 Vincent Trocheck
8.24 1–2 Filip Forsberg
13.57 1–3 Johnny Gaudreau
16.28 2–3 Nicklas Bäckström
47.00 3–3 Patrik Berglund
64.11 3–4 Nathan MacKinnon

Kanada–Lag Europa 4–1
4.01 1–0 Sidney Crosby
19.05 2–0 Jonathan Toews
24.38 2–1 Marian Hossa
34.48 3–1 Jonathan Toews
57.33 4–1 Logan Cotuture