Hoppa till huvudinnehåll

Lagmotion ska förbjuda organiserad rasism

Undertecknar motion om antirasism i riksdagen
Ozan Yanar (Gröna) undertecknar lagmotionen i riksdagen. Annika Saarikko (C), Saara Ilvessalo, Jaakko Mustakallio, Outi Alanko-Kahiluoto (Grön) och Eva Biaudet (Sfp) tittar på. Undertecknar motion om antirasism i riksdagen Bild: Yle/ AG Karlsson ozan yanar

På torsdagen inleddes en kampanj i riksdagen, där en grupp medborgare vill få beslutsfattarna att förbjuda organiserad rasism.

I kampanjen ”Huominen ilman pelkoa” (fritt översatt: En morgondag utan rädsla) samlas namn in på en appell. Samtidigt vädjas det till riksdagsledamöterna att skriva under en lagmotion om saken.

Målet är en ändring i föreningslagen och strafflagen, så att organiserad rasism förbjuds och att det blir straffbart att delta i sådan verksamhet.

Ledamöter från alla partier med

Initiativtagare är Saara Ilvessalo och Jakko Mustakallio, gröna politiker. Kampanjen stöds ändå av en samling organisationer och politiker över partigränserna.

- Vi vill skicka ett klart meddelande till finländarna, att rasism är något som inte kan tolereras, sade Ilvessalo i riksdagen.

Med på lagmotionen är representanter från alla riksdagspartier. Sannfinländarnas Tiina Elovaara var en av de första som satte sitt namn på listan.

- Jag vill att vi ska komma åt organiserat våld och organisationer som idkar våld.

Och de övriga Sannfinländarna, är de med?

- Jag hoppas det.

Ovanlig att lagmotioner leder någon vart

Lagmotioner väcks vanligtvis då en samling riksdagsledamöter vill driva något de anser vara viktigt, men som inte kan skötas den vanliga vägen.

En ledamot kan väcka en lagmotion, men praxis i riksdagen är att 100 ledamöters namn garanterar utskottsbehandling.

Ett uppmärksammat exempel är lagmotionen om könsneutrala äktenskap. Lagutskottet valde att inte föra vidare den motionen, vilket var startskottet för ett medborgarinitiativ om samma sak.

Det är ovanligt att lagmotioner i praktiken leder till ändringar i lagstiftningen.