Hoppa till huvudinnehåll

Porslinet klirrar i Tolkis skola igen

Potatis och köttbullar väntar på hungriga elever i skolmatsal.
Potatis och köttbullar väntar på hungriga elever i skolmatsal. Bild: Yle/Hanna Othman skolmat,potatis,köttbullar,skolmatsal

Efter tre år av balanserande av mat på mjuka papperstallrikar äter eleverna i Tolkis skola i Borgå igen på porslin.

Porslinstallrikarna togs i bruk vid lunchtid i dag på torsdag.

- Det var nog idel glada miner i matsalen, säger rektor Annika Steffansson i Tolkis.

Det går inte att lära barnen om hållbar utveckling samtidigt som man slänger 100 tallrikar i soporna varje dag, anser hon. Den nya läroplanen poängterar vikten av att lära barnen hållbar utveckling.

tallrikar i matsal
Tallrikarna togs i bruk vid skollunchen i dag, torsdag. tallrikar i matsal Bild: Annika Steffansson porslin,porslinstallrikar,skolmat,skolbespisning
Skolan håller till i baracker och har tillgång till bara en diskmaskin, som enligt kostservicen har kapacitet bara för bestick och glas. Därför har skolmaten serverats på papperstallrikar i tre års tid. Över hundra tallrikar har åkt i soporna varje dag.

Rektor Annika Steffansson fick nog och bad om att få prova på porslinstallrikar.

- Det blir ungefär fem korgar till för diskmaskinen varje dag och det ska vi nog klara av. Vi har en vikarierande köksa och hon frågade genast då hon började jobbet varför vi har engångstallrikar. Hon är en av dem som har ställt sig positiv till försöket.

Elever och personal vid Borgåskolorna använde över en halv miljon engångskärl i fjol, rapporterade Yle Östnyland i början av september. Orsaken är att många skolor och daghem i staden finns i baracker.