Hoppa till huvudinnehåll

Risikko har tröttnat - nu ska hatskriverierna bort

Paula Risikko
Paula Risikko Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Paula Risikko

Inrikesminister Paula Risikko (Saml) vill att polisen tar till hårdare tag vad gäller näthat. Risikko säger att man till och med bör överväga att öka polisens resurser för att komma åt näthatet.

Risikko gav i dag polisen i uppdrag att börja förbereda nya metoder för att upptäcka hatskriverier. Det ska ske med snabb tidtabell, sade Risikko.

Det här betyder i praktiken att de grupper som utreder hatskriverier på nätet bör samarbeta tätare, och om det behövs bör resurserna för nätpoliserna få ett tillskott.

Det bör råda nolltolerans mot hatretoriken

Hon anser också att lagstiftningen bör ses över. Med den nuvarande lagstiftningen ges inte tillräckliga medel att utreda vem som står bakom skriverierna och deras motiv.

Risikko konstaterar att det största problemet med näthatet är att det kan vara ett första steg mot våld, trots att den enskilda hatskribenten kanske inte har någon avsikt att bruka våld själv.

- Vi måste riva upp hatretoriken med rötterna. Det bör råda nolltolerans mot hatretoriken i samhället, konstaterar Risikko.

Vill förbjuda våldsamma rörelser

Risikko sade också på riksdagens frågetimme att extrema våldsrörelser måste förbjudas. Folk avtrubbas inför hatretoriken.

- Snart berörs vi inte av något mera och det betyder undergången för samhället, sade Risikko.

Det var riksdagsledamoten Ozan Yanar (De gröna) som frågade vad regeringen ämnar göra för att hindra organiserat våld som utövas av extremhögern och nynazister.

Enligt Risikko har inrikesministeriet och justitieministeriet under veckan gått igenom lagstiftningen. Härnäst måste man se över om lagstiftningen behöver preciseras eller om något borde göras beträffande tillämpning och verkställighet av lagen.

- Vi ska diskutera detta under ledning av statsministern på måndag. Efter det informerar vi mera, lovade Risikko.