Hoppa till huvudinnehåll

”Svårt att få jobb som ung och oerfaren”

Flicka lyssnar på musik.
Arbetsgivarna visar ingen förståelse för unga, anser skribenten. Flicka lyssnar på musik. Bild: Yle/ Tero Kyllönen hörseln,musik,unga vuxna,ungdomar,ensamhet,teknologi,Mobiltelefoner och -apparater,smarttelefoner,hörlurar,barn (familjemedlemmar)

Det är sant att arbetslösheten i Finland är ett stort problem, men samhället förväntar sig att alla ska gå samma väg.

Det här är en av berättelserna om arbetslöshet som har kommit in till Svenska Yle.

Unga personer som varit skoltrötta erbjuds få alternativ. Arbetsmarknaden är till för de förståndiga och välutbildade männen som redan mognat i många år.

Läroavtal erbjuds, men företagen saknar ofta förståelse för unga personer i arbetslivet. Det är hårda bud som gäller.

På arbetsplatsen uppmanades jag att lämna in CV:n, men den når inte förmännen.

En ung arbetssökande person som redan vid arbetssökningen haft egna önskemål, bedöms som omotiverad, omogen och kanske för ung för just den arbetsplatsen. Han eller hon kan till och med uppmanas att söka sig till en annan arbetsplats.

På arbetsplatsen uppmanades jag att lämna in CV:n, men den når inte förmännen. Orsaken är bristen i kommunikation på företaget. På det företaget går inte informationen vidare mellan olika avdelningar och ansvarspersoner.

Lediga platser anmäls nog, men man söker inte unga oerfarna arbetare. Istället riskerar den unga att få en stämpel som hen inte själv har orsakat.

Så gott folk, Sverige och Norge har flera arbetsplatser för ungdomar och det är dit ungdomarna far.

Vackert så, där vill man ha unga arbetare.

Vart är Finland egentligen på väg? Borde också jag flytta till Sverige eller Norge för jobb?

I Finland finns för tillfället drygt 340 000 arbetslösa personer. Svenska Yle vill lyfta fram människorna bakom den här siffran och samlar in era berättelser om arbetslöshet. Det här är en av de berättelserna.

Är du själv arbetslös?

Om du är eller varit arbetslös så har du en helt egen berättelse. Du får väldigt gärna dela den med oss. Och det kan du göra helt anonymt. Om du vill att redaktionen eventuellt kontaktar dig en för vidare diskussion och intervju kan du lämna dina kontaktuppgifter.

Vi kommer uppmärksamma en del av berättelserna senare i veckan här på Yle Vega.

Läs också