Hoppa till huvudinnehåll

USA: Undantagstillstånd i Charlotte efter två våldsamma nätter

North Carolinas guvernör har utlyst undantagstillstånd i Charlotte och beordrat nationalgardet till staden. En person är kritiskt skottskadad efter en andra natt av sammandrabbningar mellan polis och demonstranter som protesterar mot polisvåld och rasism.

Sammanlagt skadades nio personer och polisen grep ett fyrtiotal.

Delstaten North Carolinas guvernör Pat McCrory har utlyst undantagstillstånd i staden Charlotte efter en andra natt av våldskantade protester mot en polisskjutning i måndags.

En fredlig demonstration urartade i sammandrabbningar med poliser i kravallutrustning efter att demonstranterna började marschera genom Charlottes centrum.

Efter att en demonstrant träffades av skottlossning avfyrade polisen tårgas, varpå en del demonstranter började tända eldar, söndra polisbilar och vandalisera skyltfönster.

Flera journalister rapporterar också att de utsattes för hot och angrepp.

Polisen inte bakom skotten

Den skottskadade demonstranten rapporterades först ha avlidit, men är enligt myndigheterna vid liv i kritiskt tillstånd.

Enligt polisen i Charlotte var det inte polisen som avfyrade skotten.

Flera personer och en polis skadades sedan under sammandrabbningarna efter att skotten hade avfyrats.

Ingen av dem ska ha fått allvarliga skador.

Protest mot polisvåld

Demonstrationerna i Charlotte började i tisdags efter att en svart man hade skjutits av polisen.

Enligt polisen var mannen beväpnad och uppmanades att lägga ner sitt vapen.

Mannens grannar och andra vittnen vid platsen uppger ändå att mannen bara hade en bok i handen.

Enligt grannarna har mannen funktionshinder som kan ha gjort det svårt för honom att reagera i situationen, som enligt dem utvecklades mycket snabbt och aggressivt.

Skjutningen är bara den senaste i en lång rad av uppmärksammade fall av polisskjutningar och övervåld mot svarta.

Bara i år har nästan 200 svarta män dödats av polisen på olika håll i landet.

Sedan 2014 har liknande fall lett till stora demonstrationer runt om i landet och fallen har gett upphov till den så kallade Black Lives Matter-rörelsen.

Kampanjen Black lives matter i USA.
Protester mot polisvåldet mot svarta har samlat amerikaner under sloganen Black Lives Matter. Kampanjen Black lives matter i USA. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Black Lives Matter,rasism,polisbrutalitet,USA

Utredningar avslöjade rasism inom poliskåren

Flera av fallen de senaste åren har lett till att det amerikanska justitiedepartementet har börjat utreda poliskårer som har varit inblandade i flera fall av dödligt våld mot obeväpnade personer.

Utredningar har gjorts eller pågår i över 20 städer och har hittills avslöjat att svarta män systematiskt utsätts för hårdare åtgärder.

Utredningen i Baltimore, som inleddes efter det uppmärksammade fallet där Freddie Grey dog efter att han hade gripits av polisen år 2015, avslöjade en hög grad av strukturell rasism.

En utredning i Ferguson gav liknande resultat. Rapporterna visade att svarta män i uppseendeväckande oproportionerligt hög grad stoppas av polis, utsätts för grovt och dödligt polisvåld och frihetsberövas utan att orsak till åtal hittas.

Båda utredningarna menar att poliskårerna hade brutit mot den amerikanska grundlagen och att de här brotten var en del av poliskårernas rutinmässiga arbete.

Läs också