Hoppa till huvudinnehåll

Åboforskning: Tröskeln att söka psykvård för barn har sjunkit

Lekpark i Åbo
Arkivbild. Lekpark i Åbo Bild: Yle/ Nora Engström puolalaparkens lekpark

Allt fler föräldrar söker hjälp åt sina barn om de märker att barnet har beteende- eller känsloproblem. Forskning vid Åbo universitet visar att tröskeln för att söka psykiatrisk vård för barn har sänkts betydligt under de senaste årtiondena. Antalet fall har ändå inte ökat.

Forskningscentret för barnpsykologi vid Åbo universitet har publicerat forskningsresultat som visar det här. Forskarna har jämfört siffror från undersökningar från 1989, 1999, 2005 och 2013.

Enligt universitetet är forskningen den första av sitt slag.

År 1989 sökte endast fyra procent av åttaåriga pojkar hjälp för psykiatriska problem, och endast en procent av flickorna i samma ålder. År 2013 är siffrorna 15 procent för pojkar och sex procent för flickor.

- Tröskeln har sänkts och en allt större andel av de barn som behöver vård får den i dag, säger professor Andre Sourander.

Forskningen visar också att den totala mängden fall av psykiatriska problem inte har ökat, trots att allt fler uppsöker vård. Forskningsresultaten antyder också att mobbning skulle ha minskat under den 24 år långa perioden.

- Det är ändå inte möjligt att dra slutsatser om samhälleliga frågor på basis av hälsovårdares erfarenheter, påminner Sourander.

Över 1 000 barn i Åboregionen deltog i undersökningarna samtliga år. Forskningen är publicerad i den barnpsykiatriska tidskriften Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland