Hoppa till huvudinnehåll

En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?
Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det? Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det? Bild: blindfire/jussi pernaa matias jungar,Michael Björklund

Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa.

Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

Enkelt blev det ju inte, då han i samma stund insåg att han måste klara sig utan kaffe. Det är ju som känt långt mellan kaffebuskarna i Österbotten. Men skall det vara närproducerat hela vägen så finns det inga genvägar. Förutom kaffesurrogat då, gjort på cikoriarötter. Inte något Micke helt vill byta till, men med tanke på att han annars dricker litervis med kaffe varje dag, så får man inte vara så kräsen.

Intresset för närmat är stort

Varför äta saker som åkt halva jorden runt, då det finns fullgoda alternativ bakom knuten eller till och med på den egna gården? Hela det här projektet gjordes som ett försök, för att främst se om publiken engagerades. Projektet fungerade samtidigt som en pilot för en serie om närmat, där man skulle besöka de nordiska länderna i jakt på lokalt producerade varor. Alla var med på noterna från ruta ett. Tips om närodlade produkter har flutit in under hela veckan. Långt mer än vad som behövdes.

Nu hade ju Micke vissa begränsningar, som vi normalt inte har. Han fick använda en och samma råvara endast en gång, och det samma gällde matproducenter. Efter ett besök var det stället förbrukat.

Det blev en hel del vegetariska maträtter också, kombinerat med trevliga möten mellan kocken och matproducenterna.

Måndagen inleddes bland annat med erbjudandet om att hämta en grävling. I och med det var måndagens middag säkrad, och gott blev det. Produkterna som användes i övrigt var inte i sig så exotiska, men något som Micke och Matias ville visa under veckan var att det inte krävs så många olika produkter för att få ihop en smaklig anrättning, och det mesta finns i närheten. Grillad entrecôte serverad med ungsbakad brysselkål. En nyponsoppa med färska plommon. Tomatsoppa med lite chili. Allt finns att få tag på inom en 30 km radie.

Kålrabbi
Kålrabbi Bild: blindfire/jussi pernaa närproducerat,kålrabbi,rotfrukter

En diet med vissa begränsningar har positiva effekter. Micke ställde sig på vågen på måndag morgon, och på fredag kunde han konstatera att 4,4 kg fattades. Bältet kunde dras åt lite mer, jag har fått byta hål, konstaterar Micke. Vi får kalla det här för den nya 30 km-dieten!

Veckan avslutades med en festmåltid med det bästa som fanns att få inom området. Gäster bjöds in till Strömsö, och där kunde Micke också gå ut i trädgården för att fylla på förråden.

Ett stort tack till alla som tipsat och hört av sig under veckan. Under veckan blev det i runda tal 150 tips. Utan er hjälp skulle maten blivit åt det spartanska hållet. Nu kunde Micke och Matias verkligen visa upp hur fantastiska råvaror det finns bakom knuten.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Söt saffransfocaccia

    Mjuk och saftig inuti med frasig och knaprig yta.

    Mjuk och saftig inuti med frasig och knaprig yta av penslingen. Det är fettet som gör den här saffransfocaccian saftig så välj gärna en så fet kvarg som möjligt. Punsch och saffran matchar bra så låt russinen dra så länge som möjligt, gärna ett dygn.

  • Alternativ till julbordet

    Alternativ till det traditionella julbordet

    Vårt traditionella, finländska julbord är faktiskt inte äldre än ca 130 år. Det var först mot slutet av 1800-talet som vi började duka upp skinka och lådor, inlagd sill och charkuterier, rosoll och dekorerade pepparkakor. Julbordet har alltid varit i ständig förändring och här ger vi några alternativ som borde glädja såväl traditionalisten som modernisten.

  • Fixa egna mönster på ljus

    Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

    Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Nu kan alla mysa vid egen brasa - gör en låtsaskamin

    Lee och Jim gör en gjutjärnskamin av skräp på skoj.

    Lee och Jim bygger en låtsaskamin som ser ut som en riktig gjutjärnskamin. Den är gjord av sådant de flesta kallar skräp. En ljusslinga istället för eld gör kaminen lättplacerad.

  • Strömsös söta julpudding

    Årets julkaka som du kan göra redan nu!

    Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.

  • Salttryfflar till glöggen

    Ett enkelt och gott tilltugg.

    Munsbitstora bollar med korinter och nötter om du på blåmögelost till glöggen är trötter. Det här behöver du: 300 g getost, gärna en smuligare sort 100 g korinter 100 g pistage och cashewnötter 200 g pepparkakor kakao Gör så här: Mortla pepparkakorna och finhacka nötterna. Blanda rumstempererad getost med russin och nötter.

  • Mjukgörande bivaxolja

    Busenkelt att göra själv!

    Ute i kylan i isande vind, ta olja, en klick, som skydd för din kind.

  • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

  • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

    Snacks för oväntat besök.

    Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

  • Fixa egna mönster på ljus

    Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

    Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

  • "Luciatiden öppnade mina ögon"

    Heidi Björstäkt var Finlands Lucia 1997.

    Under november är både Folkhälsans luciainsamling och röstningen om Finlands lucia 2017 i full gång. Vi frågade några tidigare lucior hur de minns sin tid som Finlands lucia.

  • Utmaning: Dejta så mycket som möjligt

    Hur gick det då Michaela von Kügelgen testade powerdejting?

    Singlarna blir bara fler och fler i hela västvärlden, och här i Finland lever en miljon ensamma. Studier visar ändå att så gott som alla skulle vilja hitta någon att dela sitt liv med. En av dem är författaren och bloggaren Michaela von Kügelgen, som därför utmanade sig själv med att powerdejta under en vecka.