Hoppa till huvudinnehåll

En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?
Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det? Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det? Bild: blindfire/jussi pernaa matias jungar,Michael Björklund

Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa.

Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

Enkelt blev det ju inte, då han i samma stund insåg att han måste klara sig utan kaffe. Det är ju som känt långt mellan kaffebuskarna i Österbotten. Men skall det vara närproducerat hela vägen så finns det inga genvägar. Förutom kaffesurrogat då, gjort på cikoriarötter. Inte något Micke helt vill byta till, men med tanke på att han annars dricker litervis med kaffe varje dag, så får man inte vara så kräsen.

Intresset för närmat är stort

Varför äta saker som åkt halva jorden runt, då det finns fullgoda alternativ bakom knuten eller till och med på den egna gården? Hela det här projektet gjordes som ett försök, för att främst se om publiken engagerades. Projektet fungerade samtidigt som en pilot för en serie om närmat, där man skulle besöka de nordiska länderna i jakt på lokalt producerade varor. Alla var med på noterna från ruta ett. Tips om närodlade produkter har flutit in under hela veckan. Långt mer än vad som behövdes.

Nu hade ju Micke vissa begränsningar, som vi normalt inte har. Han fick använda en och samma råvara endast en gång, och det samma gällde matproducenter. Efter ett besök var det stället förbrukat.

Det blev en hel del vegetariska maträtter också, kombinerat med trevliga möten mellan kocken och matproducenterna.

Måndagen inleddes bland annat med erbjudandet om att hämta en grävling. I och med det var måndagens middag säkrad, och gott blev det. Produkterna som användes i övrigt var inte i sig så exotiska, men något som Micke och Matias ville visa under veckan var att det inte krävs så många olika produkter för att få ihop en smaklig anrättning, och det mesta finns i närheten. Grillad entrecôte serverad med ungsbakad brysselkål. En nyponsoppa med färska plommon. Tomatsoppa med lite chili. Allt finns att få tag på inom en 30 km radie.

Kålrabbi
Kålrabbi Bild: blindfire/jussi pernaa närproducerat,kålrabbi,rotfrukter

En diet med vissa begränsningar har positiva effekter. Micke ställde sig på vågen på måndag morgon, och på fredag kunde han konstatera att 4,4 kg fattades. Bältet kunde dras åt lite mer, jag har fått byta hål, konstaterar Micke. Vi får kalla det här för den nya 30 km-dieten!

Veckan avslutades med en festmåltid med det bästa som fanns att få inom området. Gäster bjöds in till Strömsö, och där kunde Micke också gå ut i trädgården för att fylla på förråden.

Ett stort tack till alla som tipsat och hört av sig under veckan. Under veckan blev det i runda tal 150 tips. Utan er hjälp skulle maten blivit åt det spartanska hållet. Nu kunde Micke och Matias verkligen visa upp hur fantastiska råvaror det finns bakom knuten.

  • Trots protesterna – Penguins på väg till Vita huset

    "Great team" skrev Donald Trump på Twitter som reaktion.

    President Donald Trump är på kollisionskurs med idrottsfolket i USA. Hans retorik har rört upp känslor bland annat inom basket och amerikansk fotboll, men protesterna till trots kommer NHL-mästarna Pittsburgh Penguins att besöka Vita huset.

  • Branden i Sunnanvik spred sig via taket

    Fem lägenheter mer eller mindre brandskadade.

    Branden i ett höghus i Sunnanvik i Vasa natten till lördag startade på en balkong på översta våningen. Alla fem lägenheter på åttonde vången av huset är mer eller mindre brandskadade.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

    Tillredning nedgrävd i het grop ger saftighet och sötma.

    Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.

  • En tripod står alltid stadigt

    En tripod av en gammal vattenventil och några järnstänger.

    En gammal vattenventil och några järnstänger blir en skojig tripod till läderelden

  • Svävande stenar

    Stenar i lera svävar bättre!

    Stenar är perfekta inredningsdetaljer, men vill man hänga upp dem på väggen så är det smart att efterapa dem i lera istället.

  • Stjärna av vass

    Gör en himmeli dekoration till dörr eller vägg.

    Med inspiration från det traditionella himmeli hantverket tillverkar Lee en dörr- eller väggdekoration av vass i form av en stjärna.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid