Hoppa till huvudinnehåll

Familj till dödad man i Charlotte publicerar video av händelserna

Familjen till den man som i tisdags sköts ihjäl av polis i amerikanska Charlotte i North Carolina har publicerat en video på händelserna som ledde till skjutningen.

Videosnutten är filmad av mannens hustru. I klippet kan man höra henne vädja till polisen att inte skjuta honom. ”Han har inget vapen” säger hon och tillägger att han har en hjärnskada.

Bland annat nyhetskanalen CNN har publicerat videon.

Grannar till familjen har uppgett att mannen hade ett funktionshinder som kan ha gjort det svårt för honom att reagera i situationen.

Vapen eller bok

Enligt polisen var mannen beväpnad och vägrade lämna ifrån sig sitt vapen. Grannar och ögonvittnen hävdar å sin sida att han höll i en bok. Huruvida han var beväpnad eller inte framgår inte ur den skakiga videon.

Videon är den första från händelsen som nått offentligheten. Enligt familjens advokat beslöt familjen att offentliggöra videon då myndigheterna hittills har vägrat offentliggöra de filmsnuttar som är tagna med kameror fästa på polisernas uniformer och utrustning.

Blodigt vapen på dödsplatsen

En källa nära utredningen uppger för CNN att polisen har man hittat ett vapen på platsen där den 43-årige mannen sköts till döds.

Vapnet var laddat och på det fanns också blod och fingeravtryck.

Det DNA som fanns på vapnet kommer från den döde mannen, och också fingeravtrycken matchar, enligt källan.

Undantagstillstånd och utegångsförbud

Mannen är den 214:e svarta mannen som dödats av polis i USA i år. Händelsen har lett till kravaller i Charlotte som tvingat staden att utlysa undantagstillstånd och införa utegångsförbud.

Demonstranterna protesterar mot rasism och polisvåld.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes