Hoppa till huvudinnehåll

"Flyttade många mil efter jobb"

Det här är en berättelse om arbetslöshet. Bild: Yle/Hanna Sjöström skog i borgå

Min berättelse är från Sverige. Jag blev uppsagd på grund av arbetsbrist i 55 års ålder 2006. Gick arbetslös alla 300 dagar, sedan blev det fas 3-jobb, alltså jag måste jobba någonstans för att få samma låga a-kassaersättning som förut.

Det här är en av berättelserna om arbetslöshet som har kommit in till Svenska Yle.

De skulle placera mig på kommuntvätteriet fast jag är sjukvårdsutbildad. Av en slump kom jag i kontakt med något annat mer intressant som jag fick göra ett halvår. Samtidigt sökte jag alla möjliga och omöjliga jobb, under hot från arbetsförmedlingen att de skulle dra in pengen om jag inte sökte.

Jag var bland annat tvungen att söka ett jobb där kravet var att ha doktorerat i biokemi. Det hade jag absolut inte, men var tvungen att söka. Jag skämdes. Och det var onödigt för företaget som skulle läsa min ansökan.

Till min stora förvåning blev jag kallad till anställningsintervju i mitt eget yrke 370 km hemifrån. Eftersom jag var villig att även göra nattpass fick jag jobbet och veckopendlade hem var tredje helg. Vikariatet slutade efter ett år eftersom sjukhuset i fråga skulle säljas så det fanns ingen fortsättning för mig där.

Men jag fick hoppa in tre månader hemmavid mot många tusenlappar lägre lön. Bara 20 minuter efter att jag skrivit på kontraktet fick jag ett telefonsamtal. Det var till en anställningsintervju 200 km hemifrån.

Man kan få jobb om man flyttar dit där jobben finns.

Jag fick jobbet och ännu bättre betalt än på det första jobbet efter arbetslösheten, samt en möblerad etta mot låg hyra vid sjukhuset. Där jobbade jag ett och ett halvt år innan jag åter fick in foten som timlönad i hemmatrakten, mot mycket lägre lön och långt ifrån heltid, men jag längtade hem.

Min erfarenhet säger att man kan få jobb när man redan har ett! Och att man tillfälligt måste ge sig bort hemifrån och flytta dit där jobben finns.


I Finland finns för tillfället drygt 340 000 arbetslösa personer. Svenska Yle vill lyfta fram människorna bakom den här siffran och samlar in era berättelser om arbetslöshet. Det här är en av de berättelserna.