Hoppa till huvudinnehåll

Massiva flygattacker mot civila i östra Aleppo inför ny syrisk storoffensiv

Rebellkontrollerade områden i östra Aleppo angrips av syriska regeringsstyrkor för tredje dagen i följd.

Flyg- och artilleriattackerna trappades upp ytterligare efter att den syriska armén på torsdag kväll varnade för en ny storoffensiv mot östra Aleppo där över en kvarts miljon civila har belägrats i flera månader..

- Det är som om de ville ta igen för förra veckan då de inte bombade så mycket, utbrast den lokala aktivisten Ammar al Selmo efter massiva flygbombningar som har blivit allt värre sedan det veckolånga eldupphöret löpte ut i måndags.

Den definitiva dödsstöten inträffade sent på måndag kväll då ett tjugotal biståndsarbetare och chaufförer dödades i en över två timmar lång attack mot en biståndskonvoj och en hälsovårdsklinik väster om Aleppo.

- De försöker nu utrota oss. Välkommen till helvetet tillade Ammar al Selmo som leder de så kallade Vita hjälmarna, en lokal biståndsgrupp i Aleppo som har nominerats för Nobels fredspris.

Kliniker och vattenreningsverk förstördes

Åtminstone tre av organisationens kliniker förstördes bombningar idag, liksom den ena av två vattenreningsverk i Aleppo som försåg civila både i rebellkontrollerade östra Aleppo och regeringskontrollerade västra Aleppo med rent vatten.

Omfattande eldsvådor har brutit ut efter brandbombsattacker och tiotals civila har dödats varje dag, bland dem många kvinnor och barn.


Både syriska och ryska flygplan har deltagit i de urskiljningslösa attackerna enligt lokala aktivister.

De tillägger att de syriska planen flyger lågt medan ryska stridsplan fäller sina bomber från så höga höjder att man inte kan se dem med blotta ögat.

Aleppo, Syrien
Aleppo, Syrien Bild: EPA/ZOUHIR AL SHIMALE Aleppo,Syrien

Armén laddade upp under veckolångt eldupphör

Såväl aktivister som rebeller i Aleppo tror att den syriska regeringen gick med på eldupphöret förra veckan enkom för att förbereda sig för ett sista avgörande slag om staden som före kriget var den största och rikaste i Syrien.

Regeringens främsta allierade Iran, den shiamuslimska Hizbollahmilisen och Ryssland verkar ha laddat upp för den sista striden som regeringen hoppas ska leda till den största framgången hittils i det över fem och ett halvt år långa inbördeskriget.

Regeringsstyrkor har i år har skärpt greppet om Aleppo och man lyckades äntligen i somras med det långvariga målet att omringa upp till 275 000 civila som belägras i östra Aleppo.

Försvagade rebeller

Det finns tiotals rebellgrupper i Aleppo där islamistgrupper som Ahrar al-Sham och det forna Jabhat al-Nusra dominerar.

Rebellerna lyckades bryta belägringen för ett par veckor i augusti efter en offensiv som utfördes av över 5 000 rebeller i de södra stadsdelarna.

Regeringsstyrkor återintog det förlorade området och återupptog belägringen av östra Aleppo efter att flera tusen rebeller hade lämnat staden för att stöda Turkiets militära intervention kring gränsstaden Jarablus nordost om Aleppo.

Det är oklart hur många av dessa arabrebeller som har lyckats eller velat återvända till Aleppo, men det förefaller som om rebellerna har försvagats betydligt under de gångna veckorna.

Syriska regeringstrupper vid Aleppo
Syriska regeringstrupper vid Aleppo Bild: EPA Aleppo,Syrien

USA hoppas ännu på eldupphör

Nu finns det inte längre någon möjlighet att ta sig in eller ut från staden, enligt FN som har misslyckats med alla försök att få in hjälp till nödställda.

USA säger sig ännu hysa förhoppningar om ett nytt eldupphör men både Ryssland och den syriska regeringen ställer sig kallsinniga till utrikesminister John Kerrys vädjanden om att det inte finns någon militär lösning på konflikten.

- Vi är fortfarande fullt övertygade om att det inte finns någon militär lösning på konflikten. Det kan endast finnas en politisk lösning för att få extremister och krigförande parter att göra slut på våldet, konstaterade Kerry i natt.

Även om Kerry inte har några konkreta förslag i det här skedet så har hans åsikt om behovet av en fredlig lösning bevisats med all gruvlig tydlighet av nära en halv miljon döda, över en miljon belägrade civila och elva miljoner syrier som har tvingats fly från sina hem.