Hoppa till huvudinnehåll

Ny forskning: Halvsyskon grälar mindre än helsyskon

två blonda flickor iklädda tröjor och virkade mössor kramas och ser glada ut
Systrar står varandra närmare än bröder eller syster och bror två blonda flickor iklädda tröjor och virkade mössor kramas och ser glada ut Bild: Pixabay / Tobbo glädje

Enligt Väestöliittos färska undersökning grälar halvsyskon som barn mindre än helsyskon.

Resultatet förvånar forskaren Antti Tanskanen, som trodde att det skulle vara tvärtom.

- Man tänker lätt att konkurrensen mellan halvsyskon skulle vara större än mellan helsyskon.

Tanskanen och hans forskargrupp tror att resultatet kan bero på framför allt två faktorer. Dels att halvsyskon nuförtiden har fler vuxna att ty sig till än förut och dels att helsyskon ofta står varandra närmare.

Färre vuxna förr

Ännu för femtio sextio år sedan var den vanligaste orsaken till att föräldrarna inte längre höll ihop att den ena parten dog. Nu har skilsmässor blivit vanliga, men den andra föräldern finns fortfarande med i bilden.

Föräldrarna gifter om sig, och i bästa fall har då barnet fyra vuxna att ty sig till i stället för två och då finns det inte ett lika stort behov av att strida om uppmärksamheten.

- En annan orsak kan vara att helsyskon ofta står varandra närmare än halvsyskon, och därför lättare vågar ta upp sådant som stör dem, säger Tanskanen.

Profilbild av forskaren Antti O.Tanskanen som forskat i syskonrelationer vid Väestöliitto
Antti Tanskanen har forskat i syskonrelationer vid Väestöliitto Profilbild av forskaren Antti O.Tanskanen som forskat i syskonrelationer vid Väestöliitto Bild: Turun Yliopisto antti o. tanskanen

Rättvisan viktig

Undersökningen visar att syskon grälar rätt mycket, men ofta handlar grälen om småsaker. Som barn är det naturligt att man grälar med sina syskon. Det är en överlevnadsstrategi. Vi skrattar ibland åt föräldrar som delar upp glass med millimeterrättvisa åt sina barn, men Tanskanen menar att det är viktigt för föräldrar att tänka på rättvisan syskonen emellan.

- Det finns klara samband mellan upplevd orättvisa i barndomen och svalare relationer till syskonen i vuxen ålder.

Systrar närmare

Barnlösa syskon har ofta tät kontakt med syskon som har barn, och sköter också gärna om sina syskonbarn. För att undersöka om det bara beror på att syskonen utan barn har mera tid, tittade Tanksanen och hans forskargrupp närmare på relationerna mellan de barnlösa och andra släktingar som behövde hjälp i vardagen (mostrar, farbröder eller mor- och farföräldrar). Då visade det sig att de barnlösa inte hjälpte vare sig mer eller mindre än de sykon som hade barn.

- Alltså handlar det förmodligen om vilja och att man får någon form av emotionell belöning av att ta hand om just barn, säger Tanskanen.

Forskningen visar också att systrar står varandra närmare än bröder, och syskon som har mindre åldersskillnad står varandra närmare än syskon med större åldersskillnad.

Mer från programmet

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP