Hoppa till huvudinnehåll

Också Linnéa måste fly från sitt hem

I våras blev Linnéa Mynttinen något av en galjonsfigur för kampen för flyktingarnas rätt till ett respektfullt bemötande. I videon ovan berättar hon om ett eget smärtsamt minne av flykt.

Som tioåring tvingades Linnéa fly med sin familj från barndomshemmet i Kyrkslätt. Hemmet ingick i Porkalaområdet. Hon fick då erfara hur det finns människor som utnyttjar andras utsatthet.

Linnéa blev rikskänd när hon i debattprogrammet Turvattomuus-ilta ("Otrygghetskvällen", A2 9.3) i färgsprakande ordalag slog hon ner mot hyckleriet i invandringsdebatten. Hon deltog i programmet tillsammans med sin assistent, Ali Kamil al-Sammarraie. Deras relation provocerade "invandringskritikerna" till hatfyllda nätinlägg, som bland annat tog fasta på Linnéas påstådda koppling till SFP. Någon sådan koppling finns inte - Linnéa har aldrig varit partipolitiskt aktiv.

Men om någon har skinn på näsan så är det Linnéa Mynttinen. Det har varit nödvändigt. Hennes liv har genomsyrats av sjukdom, fattigdom, utsatthet, ensamhet och familjeband som spruckit gång på gång. Senast när hennes barn tog avstånd från henne i samband med uppståndelsen kring relationen till Ali.

I Månadens dokumentär: Konsten att spränga berg berättar Linnéa om sitt liv.

Mer om Linnéa och Ali här.