Hoppa till huvudinnehåll

Portin: Ingen självklarhet att Tähti blir Årets idrottare

Leo-Pekka Tähti, 2008.
Leo-Pekka Tähti. Leo-Pekka Tähti, 2008. Bild: EPA / All Over Press leo-pekka tähti

Efter att Leo-Pekka Tähti vann sitt femte paralympiska guld tog debatten fart. Nu är det Tähtis tur att bli vald till årets idrottare, ljöd det unisont på sociala medier. Men är sportjournalistkåren, som beskyllts för att vara konservativ, redo att välja en handikappidrottare till årets idrottare? Så här resonerade debattörerna i Slaget efter tolv.

– Han kan bra bli vald, men det är ingen självklarhet och då handlar det om svårigheten i att jämföra, konstaterar Yle Sportens sportchef Johan Portin. Men chanserna är bättre nu eftersom det har varit resultatmäsigt ett så dåligt idrottsår.

Jani Kallunki, paralympisk guldmedaljör i goalball 1996 och paralympisk bronsmedaljör i judo 2004 och 2008 ser det som en självklarhet att Tähti får ta emot priset Årets idrottare den 17.1.2017.

– Utan tvekan det här året. Han har tagit paralympiskt guld och dessutom både EM-guld och EM-brons det här året, konstaterar Kallunki.

Hjallis: Vi behöver ett nytt valsystem

Årets idrottare har utsetts av sportjournalisternas förbund sedan år 1947. Hjallis Harkimo, en av grundarna till Finlands Idrottsgala ställer sig skeptisk till att sportjournalistkåren skulle välja rätt.

– Nu är det en liten grupp sportjournalister som väljer och hälften av dem röstar inte ens, konstaterar Harkimo som tycker att också publiken borde tas med i omröstningen. Frågan har diskuterats och möjligen blir det en ändring, gärna så fort som möjligt, tillägger han.

Leo-Pekka Tähti var snubblande nära att bli vald som Årets idrottare för 2012, men det blev slutligen OS-silvermedaljören Tuuli Petäjä-Sirén som kammade hem priset. Tähtis prestation i Paralympics i London premierades som årets mest medryckande idrottshändelse.

Skulle publiken välja annorlunda?

Portin påpekar att trots att många nu lyfter fram Tähti som självklar favorit, var det ändå jämförelsevis få tittare som såg hans 100 meterslopp under Paralympics i Rio. Sändningarna från OS intresserade klart fler.

– Rent matematiskt är det också lättare att ta medalj i Paralympics än i OS och därför värderar jag en OS-medalj högre, konstaterar Portin som ändå påpekar att han anser att Tähtis prestation, fem guld i fyra Paralympics, är fenomenal.

Såhär borde ni rösta!

Som avslutning på debatten fick Kallunki och Harkimo i uppdrag att berätta hur de tycker att sportjournalisterna borde rösta inför årets Idrottsgala. Så här ser listan ut:

  • Årets idrottare: Leo-Pekka Tähti
  • Årets lag: U20 landslaget i ishockey
  • Årets tränare: Jukka Jalonen eller Juha Flinck
  • Årets unga idrottare: Någon från U20 hockeylandslaget (Laine, Puljujärvi, Aho)
  • Årets mest medryckande idrottshändelse: Unglejonens mål i förlängningen i finalen mot Ryssland.

Hör hela debatten här!

Läs också

Nyligen publicerat - Sport