Hoppa till huvudinnehåll

Torka och dålig ekonomi höjer priset på kaffe

En kopp kaffe latte
En kopp kaffe latte Bild: Mikael Crawford/Yle Caffelatte,kaffe,cafe´ latte

Priset på kaffe riskerar att stiga mot slutet av året. Producenter på olika håll i världen lider av torka och minskade inkomster.

Kaffeproducenterna lider av ett farligt dåligt ekonomiskt läge, varnar internationella kaffeorganisationen ICO. Priset på kaffebönor har stigit sakta längs med året, samtidigt som exporten från de kaffeproducerande länderna har minskat.

Sedan början av juni har priset på arabica-bönan stigit med en femtedel, alltså ungefär 50 cent per kilo.

Olönsamt i små producentländer

Enligt ICO:s statistik exporterade de kaffeproducerande länderna i juni en femtedel mindre kaffe än vid samma tidpunkt ifjol. De små producenterna i länder som El Salvador och Costa Rica tampas dessutom med svåra ekonomiska problem.

Producenterna kämpar med stigande produktionskostnader och minskande skördar. När odlarna inte får det att gå runt blir det också svårare att förnya arbetssätten och anskaffa nya odlingar. En kaffeplanta lever 10 till 20 år.

Situationen i Centralamerika är nu så illa att en del odlare har övergått till att odla andra, mera lönsamma plantor eller lagt ner odlandet helt och hållet.

Minskat utbud gör bönan sårbar

När antalet odlare minskar så minskar också utbudet av kaffesorter för konsumenterna. Om odlingen av kaffebönor förblir olönsam länge fruktar ICO att endast de stora kaffeproducerande länderna kvarstår. Ett krympande odlingsområde gör plantorna mera sårbara för extrema väderförhållanden, skadedjur och sjukdomar.

De tre största producenterna är i dag Brasilien, Vietnam och Colombia.

Men också de stora tampas med problem just nu – i Brasilien är nästa år ett viloår för kaffeplantorna, medan Vietnam lider av den värsta torkan på 30 år. Vietnam producerar främst robusta-bönor, vars stigande pris också trissar upp priset på arabica-bönan.

Torkan inverkar också på den framtida produktionen, eftersom odlarna måste vänta på att de nya kaffeplantorna börjar ge skörd. Torkan inverkar också på fröna.

Bearbetad på basis av Yle Uutisets artikel av Anna Karismo.

Läs också