Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomars plats i politiken upprör i Nykarleby

Två tonåriga flickor sitter med ryggen mot kameran på en brygga i sommartid.
Arkivbild. Två tonåriga flickor sitter med ryggen mot kameran på en brygga i sommartid. Bild: YLE/Nella Nuora hav

Att ungdomarna i Nykarleby nu ges närvaro- och yttranderätt i stadens nämnder och sektioner upprör. Men det är inte ungdomarna som upprör utan att saken inte diskuterades på ett brett plan.

Fullmäktigeledamoten Steven Frostdahl (SDP) tycker att det beslut som fattades i stadsfullmäktige på torsdag kväll är för ensidigt.

- Det måste diskuteras på ett mycket bredare plan och det måste också förankras på ett helt annat sätt än bara med ett ensidigt initiativ från fullmäktiges ordförande, säger Frostdahl.

Steven Frostdahl
Steven Frostdahl (SDP) Steven Frostdahl Bild: Yle/Roger Källman steven frostdahl

Det var ungdomsrådet som yrkade på att få en plats i nämnderna och sektionerna. Kommunstyrelsen hade beslutat att inte gå vidare med ärendet utan skjuta upp det till efter kommunalvalet nästa år. Fullmäktiges ordförande Elli Flén (SFP) lämnade då in motförslaget att ge ungdomarna den plats de önskade.

- Representation i olika nämnder och sektioner utser vi efter kommunalvalet. Då bestäms vem som ska sitta i nämnderna. Jag blev mycket förvånad över att fullmäktigeordförande relativt ensidigt tog ordet som ledamot och gick emot stadsstyrelsens förslag, säger Frostdahl.


Steven Frostdahl, betyder det här att du inte tycker att minderåriga ungdomar borde ges en plats i politiken i Nykarleby?

- De har en plats i politiken redan. De har ett eget ungdomsråd, på samma sätt som vi har ett äldreråd och ett handikappråd. Utgångspunkten är den att de ska bli hörda.

Ungdomarna vill vara med

I Nykarleby ungdomsråd är ordförande Michelle Snårbacka nöjd efter beslutet.

- Jag är otroligt glad. Det ska bli roligt att äntligen få komma med i nämnderna och få påverka, säger Snårbacka.

Hur reagerar du på det inte var ett enat fullmäktige som gav er plats i nämnderna?

- Om några misstycker måste vi bara bevisa att de har fel och visa att vi är där för att vi verkligen tar det på allvar.

Snårbacka säger att politikerna i Nykarleby nog hör på ungdomsrådet men hon skulle vilja att ungdomsrådet hörs ännu mer.

- Jag förstår Steven Frostdahls synpunkt men vi blir inte hörda om så många saker. Vi vill lära oss mer och få vara med och påverka där besluten fattas.

Ju fler desto bättre, är Snårbackas åsikt när det gäller att ge ungdomarna en plats i politiken om de vill vara med.

Ett sätt att värva medlemmar?

Frostdahl anser att torsdagens fullmäktigemöte visar hur Svenska folkpartiet som största parti i Nykarleby enkelt kan köra över de mindre partierna. Frostdahl är också rädd att det här blir ett sätt för Sfp att värva nya medlemmar.

Något som Snårbacka i ungdomsrådet inte håller med om. Hon påpekar att ungdomsrådet är politiskt obundet.

- Vi har många olika åsikter. Vi har ett enda mål och det är att rå om unga i Nykarleby. Vi kommer inte att ta oss an något politiskt parti.

Ungdomarna får närvaro- och yttranderätt under en prövotid fram tills att Nykarleby stads förvaltningsstadga är klar att godkännas i fullmäktige. Ungdomarna får inte rösträtt. Stadgan kan vara klar i början av nästa år.

Då ska man utvärdera hur det har gått att ha ungdomarna med i nämnderna. Har det gått bra ges också handikapprådet och äldrerådet möjligheten att utse representanter till stadens nämnder och sektioner.

Ge ungdomarna en plats i politiken

Ungdomsrådet hade lämnat in en skrivelse om att få plats i de politiska organen i staden. Saken har behandlats tidigare och då har man beslutat att skjuta upp det till kommunalvalet nästa år. Ungdomsrådet lämnade in en ny skrivelse, men stadsstyrelsen avfärdade den med samma motivering som tidigare.

Saken gick dock inte genom i stadsfullmäktige utan diskussion. Enligt beredningen skulle det hela skjutas upp till kommunalvalet men som nämnt tidigare lämnade Elli Flén in motförslaget att ge ungdomarna plats i nämnderna och sektionerna.

Saken gick till omröstning och med rösterna 14-13 fick ungdomarna plats i stadens nämnder och sektioner.

- Precis som alla andra kommuner och städer har vi ganska få ungdomar i fullmäktige. Jag tycker att det här skulle vara ett ypperligt sätt att ge ungdomarna en roll i det politiska arbetet, sa Flén efter mötet.

Elli Flén.
Elli Flén (SFP) Elli Flén. Bild: elliflen.com/Patricia Rodas elli

Vänta till valet

Steven Frostdahl säger att Svenska folkpartiet som största parti i Nykarleby har möjlighet att fördela platserna i nämnderna efter kommunalvalet.

- Då finns det alla möjligheter för Svenska folkpartiet att plocka in ungdomar på olika uppdrag. Vi har ju också ungdomsrådet som är ett remissorgan som ska höras.

Frostdahl påminner om att ungdomsrådet har alla möjligheter att begära in utlåtanden, utredningar, föredragningslistor och protokoll.

- Jag tycker att det viktigaste är att ungdomarna hörs, att de får en möjlighet att vara med i beslutsfattandet via ungdomsrådet, säger Frostdahl.

Han säger att det inte handlar om att ungdomarna inte skulle vara välkomna i politiken. För Frostdahl handlar fallet om principiella arbetsmetoder för beslutsfattandet i Nykarleby.

Uppdaterad 23.9 kl 14.42 med kommentarer av ungdomsrådets ordförande Michelle Snårbacka.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten