Hoppa till huvudinnehåll

Fiasko i det estniska presidentvalet - ingen blev vald

Rösträkning i det estniska presidentvalet
Rösträkning i det estniska presidentvalet idag Rösträkning i det estniska presidentvalet Bild: Yle/Gustaf Antell presidentval,Estland,estonia konsertsal

Det estniska presidentvalet floppade totalt idag när de 335 elektorerna misslyckades med att välja president. I valets femte omgång fick Siim Kallas 138 röster mot Allar Jõks 134. Eftersom hela 57 elektorer röstade blankt klarade Kallas inte av 50-procents tröskeln och valet fortsätter i parlamentet i oktober.

Redan under rösträkningen, som sker öppet längst fram i konsertsalen Estonia, kunde man se att högen med blanka röster blev hög.

Den före detta premiärministern och EU-kommissionären Siim Kallas var favorit eftersom han representerade både erfarenheten och det politiska etablissemanget. Åtminstone i princip.

Siim Kallas lämnar presidentvalet i Estonia
Favoriten Siim Kallas blev valets stora förlorare Siim Kallas lämnar presidentvalet i Estonia Bild: Yle/Gustaf Antell Siim Kallas,presidentval,Estland

Men han är också en person som med sitt lite gammaldags diktatoriska sätt, endel kallar hans stil sovjetiskt, väcker motreaktioner.

Advokaten Allar Jõks understöd byggde till stor del på proteströstare på högersidan. Att han skulle få nästan lika många röster som Kallas var ändå överraskande.

Till slut föll avgörandet i Centerpartiet och hos socialdemokraterna. När de inte hade en egen kandidat mer verkar många ha valt att rösta blankt. Dels för att kandidaterna inte föll i deras tycke och dels för att de nu har en ny chans när valet går tillbaka till Riigikogu.

Impopulär kommunreform bidrog till resultatet

En annan anledning till dagens resultat är att elektorerna från landsbygden och de mindre orterna protesterade mot Tallinnpolitikerna.

Regeringen håller på att driva igenom en impopulär kommunreform och då var Kallas ett bra protestobjekt. Inte ska den gamla EU-kommissionären kunna komma tillbaka från Bryssel och tro att vi sådär bara vill ha honom som president, liksom.

Det är också troligt att många kvinnor valde att rösta blankt efter att de två kvinnliga kandidaterna föll ut ur kampen redan i dagens första omgång.

Det här är första gången i historien som presidentvalet misslyckas i det här skedet.

Folkets favorit Kaljurand föll ut i fjärde omgången

Vid lunchtid idag genomfördes valets fjärde omgång, där fem kandidater ställde upp.

Folkets favorit Marina Kaljurand blev bara fjärde i den omgången med 75 röster. Att advokaten Allar Jõks vann omgången med 83 röster och gick vidare till eftermiddagens andra omgång var en liten överraskning.

Det var spänt i konsertsalen Estonia när elektorernas röster räknades, en efter en.

Först räknades den stora förloraren Mart Helmes röster. 16 av 335 möjliga.

Sedan den före detta justitiekanslern Allar Jõks, som har de konservativa småpartierna IRL och Fria partiet bakom sig. 83 röster.

Publikfavoriten, förre utrikesministern Marina Kaljurand fick 75, kanske den största överraskningen.

Reformpartiets grundare Siim Kallas, med tio års erfarenhet som Estlands EU-kommissionär, kom upp till 81 röster.

När Centerpartiets Mailis Reps närmade sig Kallas siffror var det knäpptyst i salen, tills rösträknaren tystnade vid 79.

Att det skulle bli jämt var väntat, men ännu i morse spekulerade många om det skulle bli två kvinnor i finalen. Nu blev det alltså två män i stället.

Kvinnorna starka i fortsättningen

Både Jõks och Kallas har meddelat att de inte ställer upp i nästa omgång av presidentvalet.

Nu är ögonen på Marina Kaljurand, som alltså bara blev bara idag. Hon har över 40 procent av folkets stöd, enligt senaste opinionsundersökning. Mer än de andra fyra av dagens kandidater ihop. Om hon ställer upp igen ser hon stark ut.

Om Centerpartiet väljer att låta Mailis Reps ställa upp i Riigikogu igen kan det sluta med en duell mellan två kvinnliga kandidater.