Hoppa till huvudinnehåll

Finländare samlade sina krafter mot rasism

Demonstranter på trapporna vid Domkyrkan i Helsingfors.
Demonstranter på trapporna vid Domkyrkan i Helsingfors. Bild: Marcus Rosenlund/Yle peli poikki,Senatstorget,Helsingfors,demonstration,antirasism,rasism

Tiotusentals människor på flera håll i landet har deltagit i de demonstrationer mot rasism, fascism och intolerans som ordnades under lördagen.

Under devisen "Nu räcker det" (Peli poikki!) ville människor visa vad de anser om det ökade rasistiska våldet och hatretoriken som florerar i vårt land.


I sitt upprop på Facebook säger gruppen att tystnadens kultur har fått råda i Finland de senaste åren. Över 10 700 personer hade anmält sig till evenemanget i Helsingfors.

Helsingforspolisen uppgav på twitter vid 14-tiden att omkring 15 000 personer fanns på plats på Senatstorget. Evenemanget avslutades vid 15-tiden med hymnen Finlandia.

Peli Poikki-demonstration i Helsingfors.
Peli Poikki-demonstration i Helsingfors. Bild: All Over Press/Jarno Kuusinen demonstrationer,politik,rasism,peli poikki,antirasism,Helsingfors
En skylt med texten Nyt Riittää.
En skylt med texten Nyt Riittää. Bild: All Over Press/Jarno Kuusinen demonstrationer,politik,rasism,peli poikki,nazism,antirasism
Folkmassor marscherar mot rasism i Helsingfors.
Folkmassor marscherar mot rasism i Helsingfors. Bild: All Over Press/Jarno Kuusinen peli poikki,demonstration,Helsingfors,antirasism

En av arrangörerna bakom dagens demonstration är Liisa Tolonen.

- Målet är att bryta tystnaden. Det råder ett klimat i Finland där man kan vara tyst och där politikerna kan komma med fina uttalanden, men ändå händer ingenting, säger Tolonen.

Liisa Tolonen, en av arrangörerna bakom peli poikki
Liisa Tolonen, en av arrangörerna Liisa Tolonen, en av arrangörerna bakom peli poikki Bild: Yle/Niklas Evers peli poikki

Tolonen säger att alla måste ta sitt ansvar och att det inte finns plats för rasistiska eller fascistiska uttalanden eller aktioner i Finland.

- Jag bor också här och jag vill kunna leva här utan att vara rädd för att som förbipasserande råka ut för någonting, eller känna att jag inte kan lita på polisen, eller att det inte görs något inom ramarna för den lagstiftning som finns, säger Tolonen.

Ung man fick betala ett alldeles för högt pris

Bakgrunden till dagens jätteevenemang är den tragiska dödsmisshandeln på Elielplatsen framför Helsingfors centralstation för två veckor sedan.

Blommor och ljus vid den plats där en person misshandlades till döds i Helsingfors.
Blommor och ljus vid den plats där en person misshandlades till döds i Helsingfors. Bild: Yle/Dan Granqvist rasism,antirasism,demonstration,blommor,ljus (konkret icke-levande objekt)
Peli poikki-demonstranter på Alexandersgatan i Helsingfors.
Peli poikki-demonstranter på Alexandersgatan i Helsingfors. Bild: Kimmo Brandt/All Over Press demonstrationer,peli poikki,antirasism,Alexandersgatan

En 28-årig man dog sannolikt av de skallskador han fick då han sparkades omkull av en tidigare misshandelsdömd nynazist i samband med Finska motståndsrörelsens demonstration.

Blommor och ljus vid den plats där en person misshandlades till döds i Helsingfors.
Ljus och blommor på platsen där misshandeln skedde. Blommor och ljus vid den plats där en person misshandlades till döds i Helsingfors. Bild: Yle/Dan Granqvist antirasism,rasism,förebyggande av rasism,blomster,blommor,ljus (konkret icke-levande objekt)
Blommor och ljus vid den plats där en person misshandlades till döds i Helsingfors.
Många har lagt blommor och ljus på platsen för misshandeln. Blommor och ljus vid den plats där en person misshandlades till döds i Helsingfors. Bild: Yle/Dan Granqvist rasism,antirasism,blommor,ljus (konkret icke-levande objekt),demonstration

Dödsfallet har väckt enorm uppmärksamhet och fått även ledande politiker att bedyra att de är emot våld, extremrörelser och rasism.

Den politiska eliten vill nu vara med om att fördöma rasism

Statsminister Juha Sipilä (C) meddelade i förväg att han ämnar delta i demonstrationen i Kuopio eftersom han råkar befinna sig på landskapsresa där. Enligt arrangörerna avlade han ett besök på platsen i förmiddags.

- Människorna är ute i rätt ärende, för detta med de våldsamma extremrörelsernas framfart oroar nog den stora tysta majoriteten av finländarna, sade Sipilä i en radiointervju på Kuopio torg.

Sipilä besökte antirasismdemo i Kuopio
Statsminister Juha Sipilä i Kuopio Sipilä besökte antirasismdemo i Kuopio Bild: Yle Juha Sipilä,antirasism,kuopio

Sipilä uppgav att regeringen ska ändra på praxis och lagar som gäller extremrörelser. Beslut utlovas och information om dem ska ges på måndag, sade Sipilä.

- Man kan inte fördöma politiskt våld tydligare än hur regeringen gjort, konstaterade statsministern.

Flera andra ledande politiker, bland dem finansminister Petteri Orpo (Saml.), har också meddelat att de demonstrerar på lördag.

Ordförande för Sannfinländarnas riksdagsgrupp Sampo Terho uppgav däremot att gruppen inte diskuterat deltagande i demonstrationen. Själv demonstrerar han inte.

Polisen har fullt upp i Helsingfors

Huvudevenemanget hölls i Helsingfors där president Tarja Halonen var en av talarna. Där startade demonstrationen på Medborgartorget klockan 12.

Människor som demonstrerar i Helsingfors.
Marschen gick mot Senatstorget. Människor som demonstrerar i Helsingfors. Bild: Dan Granqvist demonstration,rasism,antirasism,Helsingfors
Antirasistisk demonstration på Mannerheimvägen i Helsingfors.
Antirasistisk demonstration på Mannerheimvägen i Helsingfors. Bild: Kimmo Brandt/All Over Press Mannerheimvägen,Helsingfors,peli poikki,demonstrationer,antirasism,rasism

Rap-artisten Paleface och Meillä on unelma-symfoniorkerstern under ledning av Jan Söderblom uppträdde på Senatstorget.

Samtidigt ordnades protestevenemang mot Peli poikki!-evenemanget, även det på Medborgartorget.

Evenemanget marknadsfördes åtminstone på Suomi ensin-gruppens Facebook-sida. Gruppen Rajat kiinni skulle ordna ett eget evenemang vid statyn Tre smeder, men tilläts inte vara där och beordrades att samlas på Narinken.
Några tiotal människor har deltagit i de två motdemonstrationer. Två av dem har gripits för att de vägrade flytta sig till den plats polisen anvisade.

Suomi ensin-demonstranter samlas i Helsingfors 24.09.2016
Suomi ensin-motdemonstration Suomi ensin-demonstranter samlas i Helsingfors 24.09.2016 Bild: Yle/Dan Granqvist rasism,demonstration,motdemonstration
Suomi ensin-demonstranter samlas i Helsingfors 24.09.2016
Suomi ensin-motdemonstration i närheten av Finlandiahuset Suomi ensin-demonstranter samlas i Helsingfors 24.09.2016 Bild: Yle/Dan Granqvist rasism,demonstration,suomi ensin

Polisen, som vidtagit specialarrangemang med arbetstider och dylikt för att ha förstärkt bemanning, har lyckats hålla de olika grupperna borta från varandra.

Demonstrationer mot rasism ordnades under dagen förutom i Helsingfors och Kuopio åtminstone i Tammerfors, Jyväskylä och Joensuu. I Kuopio och Joensuu marscherade deltagarna under devisen "Vi vägrar vara rädda".

Demnstranter vid Tre smeder i Helsingfors.
Demnstranter vid Tre smeder i Helsingfors. Bild: Marcus Rosenlund/Yle tre smeder,demonstrationer,Helsingfors

Läs mera:

”Vi godkänner inte våld eller hot om våld” – President Tarja Halonen talade på Nu räcker det!

Det räcker inte med nya lagar eller att polisen agerar - vi måste alla agera, konstaterade en av talarna på dagens demonstration, Mikael Brunila. Bland talarna fanns också president Tarja Halonen, forskare Karin Creutz och frilansjournalisten Maryan Abdulkarim.