Hoppa till huvudinnehåll

Han ska testa tolv religioner på tolv månader

Fredrik Westblom
Fredrik Westblom konstaterar att den största utmaningen är tidsbristen. Fredrik Westblom Bild: Yle/Roger Källman fredrik westblom

Wicca, taoism, ateism/agnosticism, satanism, kristendom, shamanism, buddhism, diskordianism, mormonism, voodoo, islam och asatro. Under ett år ska Fredrik testa på de här religionerna och blogga om det.

Fredrik Westblom är en frilansjournalist bosatt i Vasa. På Fredriks blogg kan man följa med hur projektet framskrider. Schemat är redan igång och det ser ut så här:

Augusti: wicca
September: taoism
Oktober: ateism/agnosticism
November: satanism
December: kristendom
Januari: shamanism
Februari: buddhism
Mars: diskordianism
April: mormonism
Maj: voodoo
Juni: islam
Juli: asatro

Han gör det här eftersom han anser att samhällsdebatten är så inflammerad i dag. Det gäller inte bara religion utan även politik.

- Det känns som att folk inte riktigt vill sätta sig in i hur andra tycker och tänker idag, säger Fredrik.

Varifrån kommer då själva idén?

- Idén kommer från att jag läste om en amerikansk bloggare och författare som bestämde sig för att testa på 30 religioner innan hon fyllde 30. Då började jag fundera att det skulle vara kul att testa på någonting motsvarande, säger Fredrik.

Fördjupar sig genom att träffa människor

Det första Fredrik gör är att han sätter sig in i religionerna. Han studerar och läser på. Han träffar människor som utövar religionerna för att se hur de gör. Det handlar mer om att fördjupa sig i religionerna än att rätt och slätt utöva dem. Till exempel i oktober då han ska förkovra sig i ateismen kommer han att bekanta sig med personer som har den livsstilen och helt enkelt prata med dem.

- För ett år sedan blev jag också irriterad på alla nyheterna om religiös extremism från alla håll. Det kändes som om världen var så grymt uppdelad och att allting var svart eller vitt. Då kändes det här som en rolig idé eftersom världen inte behöver vara så svart och vit, säger Fredrik.

Från satanism till kristendom

I november står satanism på agendan och logiskt nog är det i december kristendom som gäller.

- Jag anser att om ska man försöka lära sig om religioner så ska man försöka lära sig om alla religioner. Till exempel satanism är en religion som alla andra, därför tycker jag att det ska bli väldigt intressant att lära sig om den, säger Fredrik.

Förutom att man kan följa med hur projektet framskrider i Fredriks blogg och på hans sociala medier har han även idéer kring vad han i slutändan ska göra med sin nyvunna kunskap.

- Egentligen gör jag det här till största delen som ett journalistiskt projekt. Jag bloggar om projektet och lägger ut material på sociala medier men jag har också funderat på att det skulle vara kul att göra någonting större av det. Jag gör det här även av ett personligt intresse. Jag har alltid varit intresserad av religion, andlighet och vad folk tycker och tänker. Det är något jag vill sätta mig in i, säger Fredrik.

Största utmaningen är den korta tiden

Fredrik konstaterar att den största utmaningen kring projektet är tidsbristen. Det är när det kommer till kritan en väldigt kort tidsram om man vill sätta sig in i hur andra människor tror och i en religion. Fredrik sätter en månad på något som andra sätter en hel livstid på.

- Jag har valt alla tolv religioner utgående från att det är sådana som intresserar mig. De ger också på något sätt en jämn bild av hur världen är uppbyggd. Jag gjorde mitt val med stor eftertanke, att det var just de här jag ville studera lite närmare, säger Fredrik.

Vad säger folk?

En utmaning med projektet konstaterar Fredrik, om än motvilligt, är folks fördomar. Har han stött på det redan nu?

- De flesta som jag har pratat med har varit extremt peppande. En del har förstås rynkat på ögonbrynen eftersom religion ändå är ett ämne som engagerar och det är också ett känslosamt ämne. Det förstår jag mycket väl, säger Fredrik.

Han har ingen större plan för hur det här kommande året ska gå utan väljer att improvisera.

- Jag tror att det skulle motverka hela grundidén ifall jag minutiöst planerade hur jag ska göra, konstaterar Fredrik.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega

 • Två kvinnor klädda i minikjol poserar vid en stenvägg 1960-tal.

  Vilka prylar och trender från tidigare årtionden minns du bäst?

  Vi efterlyser minnen om prylar, fenomen och trender!

  Vi har alla, under olika delar av våra liv och upprepade gånger, fallit för både tillfälliga och mer bestående trender. Vilken pryl eller vilket fenomen har under tidigare årtionden betytt mycket för dig? Skriv och berätta!

 • Professor Alistair Rieu-Clarke.

  "Ingen kan äga vattnet"

  Världsvattendagen firas i dag. Och vi går mot det bättre!

  I dag firar vi världsvattendagen, men har vi någonting att fira? Två tredjedelar av världens befolkning har brist på rent dricksvatten. Jo, säger en internationell expert som vi har talat med: saker och ting har trots allt gått mot det bättre. Men ännu återstår mycket att göra.

 • Tove Jansson i dokumentaristen Kalle Kultalas svartvita foto.

  Ny programserie om Tove Jansson också för unga

  Tove Janssons liv i åtta nya radioprogram.

  I en ny serie om Tove Janssons liv handlar det bland annat om Tove under kriget. Redaktören Kira Schroeder tänker sig att yngre som i dag ser bilder från krigsområden som Syrien, kan få perspektiv på hur det har varit också i vårt land, faktiskt för inte så länge sedan.

 • Omslag till Harry Martinsons Aniara

  Harry Martinsons rymdepos Aniara är alltid aktuell

  Ständigt förefaller den aktuell, Aniara från år 1956.

  Harry Martinson rymdepos Aniara från år 1956 fortsätter att fascinera. Kolossens ensamma färd speglar nya generationers alienation och missmod, samtidigt som bokens filosofiska diskussion om konstens och religionens berättigande i en kall och hänsynslös värld, är minst lika relevant som den var på 50-talet.