Hoppa till huvudinnehåll

Hollande bekräftar: Flyktingläger i Calais ska stänga

Bild av migranter i flyktinglägret i Calais då franska myndigheterna stänger ner delar av lägret, publicerad 12 mars 2016.
Halva lägret i Calais stängdes i mars 2016. Bild av migranter i flyktinglägret i Calais då franska myndigheterna stänger ner delar av lägret, publicerad 12 mars 2016. Bild: EPA/THIBAULT VANDERMERSCH Calais,Jungle de Calais,migranter,flyttningsrörelse,migranter

Frankrikes president François Hollande bekräftar att flyktinglägret ”Jungle” i den franska hamnstaden Calais ska stängas. Upp till 9 000 människor uppskattas bo på lägret, som utsatts för kritik och protester.

Tidigare i år monterades halva lägret ner. I den återstående halvan bor enligt lokala myndigheter omkring 7 000 människor, enligt människorättsorganisationer är siffran så hög som 9 000.

Många av migranterna försöker ta sig över till Storbritannien i hemlighet. Storbritannien planerar att bygga en mur i Calais för 2,5 miljoner euro för att hindra migranter från att ta sig över gränsen.

Ensamkommande barn särskilt utsatta

Lägret upplevs av dem som bor där som farligt. Särskilt utsatta är de uppskattningsvis 800 ensamkommande flyktingbarn som bor i lägret. Bland annat utsätts de för sexuella trakasserier, enligt frivilligarbetare som jobbar i lägret.

Enligt Hollande ska flyktingarna i lägret flyttas till andra mottagningscentraler runtom i landet, där de har fyra månader på sig att ansöka om asyl i Frankrike. De som får avslag kommer att deporteras.

Stora protester

Flyktinglägret i Calais har också kritiserats högljutt av invånare och lokala myndigheter. Tidigare i september blockerades motorvägen som är huvudled för trafiken över Engelska kanalen i protest. Invånarna känner sig otrygga och lastbilschaufförer som korsar kanalen uppger att de blivit attackerade av migranter som försöker ta sig över gränsen.

Enligt Hollande är situationen i Calais oacceptabel och mycket svår.