Hoppa till huvudinnehåll

Klassiskt möte i semifinalen – ”Segersviten är irrelevant”

Jevgenij Malkin och Ryan Getzlaf
I mötet inför turneringen vann Kanada med 3–2 efter förlängning. Jevgenij Malkin och Ryan Getzlaf Bild: Jeanine Leech/Icon Sportswire ishockey,Jevgenij Malkin,Ryan Getzlaf

Under natten till söndag spelas den första semifinalen i World Cup då förhandsfavoriten Kanada möter Ryssland. Kanada har imponerat i World Cup och kommer till semifinalen med en lång segersvit.

Gruppspelet i World Cup gick precis som Kanada hade tänkt sig. Tre segrar blev det och 14–3 i målskillnad. Kanada var stora förhandsfavoriter inför turneringen och med tanke på hur man spelade i gruppspelet talar allt just nu för laget.

I turneringar där NHL-spelare också medverkat har Kanada just nu 13 raka segrar – fyra i OS 2010, sex i OS 2014 och nu tre i World Cup.

– Visst är det fint men den segersviten är irrelevant inför semifinalen. Nu handlar det bara om nästa match. Det är bra att känna en stor tro på laget och att man kan vinna svåra matcher.

– Semifinalen är en stor match och ingen av våra tidigare matcher betyder något då, säger Kanadas lagkapten Sidney Crosby inför matchen.

Bästa rivaliteten

Genom åren har rivaliteten mellan Kanada och Ryssland varit stor och semifinalen spelas också på dagen 44 år efter den sjätte matchen mellan lönnlöven och Sovjetunionen i Summit Series – World Cups och Canada Cups föregångare.

– Kanada mot Ryssland är kanske den bästa rivaliteten någonsin. De har ett väldigt bra lag med de bästa spelarna i världen så vi måste vara bra i matchen, säger Vladimir Tarasenko.

Ryssland har ett stort frågetecken inför semifinalen nämligen Pavel Datsjuk. Han spelade inte i den sista gruppspelsmatchen mot Finland på grund av en skada.

– Vi gör allt för att han ska kunna spela men just nu har vi inget nytt att komma med, säger Rysslands assisterande tränare Harijs Vitolins.

Kanada och Ryssland möttes i den sista träningsmatchen inför turneringen och då vann lönnlöven med 3–2 efter förlängning.

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport