Hoppa till huvudinnehåll

Läkaren om Wiggins medicinanvändning: Det ser inte bra ut

Bradley Wiggins
Bradley Wiggins. Bradley Wiggins Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press wiggins,cykling,Bradley Wiggins

Cyklisten Bradley Wiggins har fått tillåtelse att ta en förbjuden substans vid tre olika tillfällen under åren 2011 till 2013. Det här var samtidigt som han bland annat vann Tour de France.

Den ryska hackergruppen Fancy Bears har under de senaste veckorna släppt uppgifter om idrottares medicinering. Gruppen hackade Wadas så kallade Adams-databas för att få tillgång till uppgifterna.

När gruppen för andra gången släppte material fanns bland annat cyklisten Bradley Wiggins medicinuppgifter med. Där framgick det att han fått tillåtelse att ta den förbjudna substansen Triamcinolon vid tre tillfällen mellan åren 2011 och 2013.

Han fick substansen inför Tour de France 2011 och 2012 samt inför Giro d´Italia 2013. Wiggins vann Tour de France 2012, samma år som han också tog OS-guld i London.

– Jag är väldigt förvånad över att han fått det här inför tre stora tävlingar. Man kan tänka att det är ganska lägligt att behöva höga doser av en stark medicin just före en av säsongens viktigaste tävlingar.

– Det ser inte bra ut, så här i efterhand. Varken från hälso- eller idrottsperspektiv, säger Prentice Steffen som var läkare för stallet Garmin som Wiggins tävlade för år 2009 till BBC.

Rasmussen: Det ser väldigt misstänkt ut

Wiggins ska ha använt Triamcinolon för behandling av allergier. Enligt BBC har han i sin självbiografi aldrig skrivit om allergiproblem.

Wiggins vill inte uttala sig om det här men hans representanter säger till BBC att det är känt att han lider av allergiproblem.

Dansken Michael Rasmussen som själv erkänt att han använt dopning under sin karriär har också reagerat på tidpunkterna då Wiggins fått medicinen.

– Det ser väldigt misstänkt ut. Det här är något som en cyklist skulle göra om han vill nå framgång i de stora tävlingarna. Det är något som jag skulle göra och som jag gjorde, säger han.

Prentice Steffen tycker ändå att det inte är Wiggins som ska ta ansvar för användningen.

– Bradley finns längst ner på listan. Jag tycker att man ska ifrågasätta hans läkare och stall som ansökte om det och att cykelförbundet och Wada godkände det, säger han.