Hoppa till huvudinnehåll

Läshundar kan bli bestående inslag vid Sibbo huvudbibliotek

Martta på biblioteket
Läshunden Martta har tidigare besökt huvudbiblioteket i Sibbo och varit en omtyckt kompis. Martta på biblioteket Bild: Yle/Mikaela Wikström läshunden marttta

Läshundar kan bli en bestående del av verksamheten vid huvudbiblioteket i Nickby i Sibbo.

- Det här är en tanke som har diskuterats, men tillsvidare finns det inga beslut. Det handlar om diskussioner på idéstadiet, säger biblioteksfunktionär Kerttu Tiisler vid Sibbo huvudbibliotek.

Huvudbiblioteket har tillsvidare en gång om året haft besök av en hund som läser tillsammans med barnen i samband med evenemanget Glada svansar. Nu har man diskuterat om läshundar eventuellt kunde besöka biblioteket oftare.

Glada svansar har ordnats vid biblioteket på våren under de senaste åren, och har varit en tillställning för hela familjen. Under evenemanget, som har haft temat hundar, har föräldrarna kunnat boka in sina barn för en lässtund med en hund. Det har också ordnats föreläsningar om hundar och tävlingar bland annat.

- Barnet har fått vara tillsammans med hunden i ungefär 15 minuter och har kunnat läsa en bok för djuret. Hundens ägare har också varit på plats av säkerhetsskäl, men annars har tanken varit den att barnet och hunden får vara i fred.

Hjälper barn att utveckla läsandet

Tiisler ser olika fördelar med läshundar.

- De skapar en slags trygghet för barnen och känslan av att man kan vara sig själv. Hundarna lyssnar och barnen behöver inte känna sig nervösa, som då de läser inför klassen till exempel. Läshundarna kommer inte med kritik.

Systemet med läshundar har redan prövats på olika bibliotek i Helsingfors och inspirerar barn med lässvårigheter att våga läsa även om inte alla bokstäver går rätt. Läshundarna har förutom lässällskap också gärna bjudit på pussar och kramar.

- Det har varit populärt med läshundar i huvudstaden, där hundarna på sina håll har besökt biblioteken regelbundet. Hundarna utvecklar läsintresset och många barn tycker om hundar, konstaterar Tiisler.

Ofta har förstaklassister, som ännu behöver utveckla sin läsning, varit kunder hos läshundarna, berättar Tiisler.

Nu har alltså tanken på hundar som ett mer bestående inslag också vid huvudbiblioteket i Nickby diskuterats.

- Vi har haft så många andra projekt på sistone, men eventuellt kan det bli aktuellt med att återuppliva och utveckla den här traditionen under våren, säger Tiisler.

Taida och Brandon läser med hunden Martta
Läshunden Martta med barn på huvudbiblioteket våren 2014. Taida och Brandon läser med hunden Martta Bild: Yle/Mikaela Wikström hunden martta