Hoppa till huvudinnehåll

Nära två miljoner människor utan rinnande vatten i Aleppo

Aleppo, Syrien
De massiva flygattackerna i östra Alepp den här veckan har varit de häftigaste under hela kriget enligt lokala aktivister Aleppo, Syrien Bild: EPA/ZOUHIR AL SHIMALE Aleppo,Syrien

Nära två miljoner människor i staden Aleppo i norra Syrien tvingas i fortsättningen klara sig utan rent, rinnande vatten.

Enligt FN:s barnfond Unicef har fortsatta massiva flygattacker lett till att vattendistributionen har avbrutits i hela staden.

Det gäller både rebellkontrollerade östra Aleppo där det bor över 250 000 civila och de regeringskontrollerade västra delarna av staden som har över en och halv miljon invånare.

En pumpstation och ett vattnenreningsverk i östra Aleppo förstördes i bombningar i torsdags, uppger FN.

Rebeller stängde den enda fungerade pumpstationen

- Vatten pumpas inte längre till östra eller västra Aleppo. Nästan två miljoner människor är nu utan rinnande vatten, säger Unicefs talesman Kieran Dwyer.

Han tillägger att flygattackerna gör det omöjligt att reparera den skadade anläggningen Bab al-Nayrab i östra Aleppo.

Stadens andra vattenreningsanläggning och pumpstation som levererar vatten till västra Aleppo har stängts med avsikt, enligt Dwyer.

- Som hämnd har pumpstationen Suleiman al-Halabi som också ligger i östra Aleppo, stängts av tillägger Kieran Dwyer.

Även regeringskontrollerade västra Aleppo har utsatts för raket- och granatattacker, trots att det humanitära läget inte är så svårt som i de östra delarna av staden
Även regeringskontrollerade västra Aleppo har utsatts för raket- och granatattacker, trots att det humanitära läget inte är så svårt som i de östra delarna av staden Även regeringskontrollerade västra Aleppo har utsatts för raket- och granatattacker, trots att det humanitära läget inte är så svårt som i de östra delarna av staden Bild: EPA/STR Aleppo,Syrien

Drabbar särskilt barn

Unicef varnar för att följderna kan vara katastrofala särskilt i belägrade östra Aleppo som redan lider av urusla hygieniska förhållanden och akut brist på mat och mediciner.

I de västra delarna finns det rent vatten i djupa brunnar och det är möjligt att distribuera vatten med tankbilar, även om det inte är en hållbar lösning i längden enligt Unicef.

Unicef anklagar alla krigförande parter för att ha använt vatten i utpressningssyfte och som ett vapen i kriget.

- Det är kritiskt för barnens överlevnad att parterna slutar att angripa infrastrukturen för vatten. De måste tillåta att den skadade pumpstationen Bab al-Nayrab repareras och att den andra pumpstationen öppnas igen, kräver Unicef i ett uttalande.

Värsta bombningarna under kriget

Aktivister i Aleppo säger att flygbombningarna under de senaste dagarna är de värsta under hela kriget och att över 100 civila har dödats.

Dessutom har flera hälsovårdskliniker förstörts i bombningar och artilleriattacker mot östra Aleppo.

- Det finns flygplan i luften som bäst. Våra team reagerar, men inte snabbt nog för att kunna hjälpa alla i denna katastrof, säger Ammar al Selmo som leder de såkllade Vithjälmarna.

Den lokala biståndsgruppen som kallar sig Civilförsvaret som har nominerats för Nobels fredspris har drabbats särkilt svårt. Åtminstone tre av gruppens kliniker har förstörts den här veckan.

Regeringsstyrkor har ryckt fram i norra Aleppo under det senaste dygnet och de förbereder en offensiv från söder efter de amssiva flygattackerna
Regeringsstyrkor har ryckt fram norr om Aleppo under det senaste dygnet och de förbereder en storoffensiv från söder efter de massiva flygattackerna Regeringsstyrkor har ryckt fram i norra Aleppo under det senaste dygnet och de förbereder en offensiv från söder efter de amssiva flygattackerna Bild: EPA/SANA Aleppo,Syrien

Armén ryckte fram i norr

Flygattackerna trappades upp ytterligare efter att den syriska armén meddelade om en ny storoffensiv på torsdag kväll.

Regeringskällor säger att bombningarna kommer att fortsätta ännu en tid innan armén inleder en markoffensiv mot östra Aleppo

Syriska regeringsstyrkor intog på lördagen ett rebellkontrollerat område norr om Aleppo uppger både regerings- och rebellkällor.

Handaratlägret intogs efter intensivt bombardemang som utfördes både av syriska och ryska flygplan, säger det Syriska människorättsobservatoriet i ett uttalande.