Hoppa till huvudinnehåll

Nyrenoverade simhallen i Alberga renoveras igen – "går inte ens att kasta bad i bastun"

Alberga simhall, gamla delen
Alberga simhall, gamla delen Bild: Yle/Helena von Alfthan alberga simhall,simhallar

Lokalpolitikern och ivriga motionssimmaren Jukka Kilpi (Sannf.) har fått nog av bristerna i Alberga simhall. Det går inte att kasta bad i bastun och det är direkt insyn till toaletterna från både bassängerna och caféet.

Renoveringen av den gamla simhallen kostade 40 miljoner euro. I sitt svar på Kilpis motion poängterar staden att renoveringen planerats tillsammans med dem som använder simhallen. Men att man ofta hamnar göra kompromisser i designen för att kostnaderna inte blir för höga.

Jukka Kilpi som motionssimmat i tiotals år berättar om flera pinsamma designfel.

- Skåpen i omklädningsrummen är mera som små fack. Det är omöjligt att hänga upp en vinterjacka i dem. I bastun på männens sida är det ungefär 2-3 meter mellan bastulaven och bastuugnen. Och ifall man vill besöka toaletten innan man går och simmar måste man klä på sig på nytt eftersom man kan se in i toaletterna från bassängerna och caféet, beskriver Jukka Kilpi (Sannf.).

Folk förbannar nog sig över bristerna. Speciellt klädskåpen har varit ett av de mest frekventa diskussionsämnena i bastun.― Jukka Kilpi (Sannf.)

En del av de brister som Kilpi lyfter fram i in motion har nu åtgärdats. För någon vecka sedan satt man upp ett insynsskydd vid toaletterna vid männens omklädningsrum. Bastun ska också ha renoveras nyligen så att man lättare träffar bastuugnen då man kastar bad.

- Folk förbannar nog sig över bristerna. Speciellt klädskåpen har varit ett av de mest frekventa diskussionsämnena i bastun, säger Kilpi.

Staden konstaterar i sitt svar till Kilpis motion att det inte är möjligt att byta ut skåpen i omklädningsrummen eftersom simhallen har så många besökare dagligen. Nu funderar man i stället på hur man kunde skapa mera förvarsutrymme annanstans.

Hagalunds simhall
Hagalundborna är rasande över att renoveringen av simhallen dragit ut på tiden. Hagalunds simhall Bild: Yle/Carina Bruun hagalunds simhall

När öppnar simhallen i Hagalund?

Det är inte bara Alberga simhall som väcker debatt i Esbo. Nu kräver ett trettiotal politiker få svar på varför grundrenoveringen av simhallen i Hagalund dragit ut på tiden.

Simhallen grundrenoverades för ett år sedan men hallen är fortfarande stängd eftersom renoveringen lär ha varit misslyckad.

Jag kan inte gå på gatan utan att folk kommer och pratar med mig. Hagalundborna har varit otroligt arga och besvikna över att simhallen fortfarande är stängd. Folk vill ha svar på frågorna om vad som gått snett i renoveringen och när hallen ska öppna igen.― Leena Luhtanen (Sdp)

Leena Luhtanen (Sdp) som sitter i Esbofullmäktige står bakom spörsmålet. Luhtanen har bott i Hagalund i 40 år och berättar att det varit omöjligt att gå på gatan utan att någon kommer och frågar om simhallen.

- Jag kan inte gå på gatan utan att folk kommer och pratar med mig. Hagalundborna har varit otroligt arga och besvikna över att simhallen fortfarande är stängd. Folk vill ha svar på frågorna om vad som gått snett i renoveringen och när hallen ska öppna igen. Personligen tycker jag det är otroligt att inte ens jag som förtroendevald har svar på de här frågorna. Någon har alltid ansvaret och nu vill jag att den personen bär sitt ansvar, säger en upprörd Luhtanen.

Både Luhtanens spörsmål och Jukka Kilpis motion ska behandlas i Esbo stadsstyrelse på måndag.